Aangepast

Waarom jij succesvolle mensen langer inschat dan ze eigenlijk zijn

Als we mensen zien die veel succes hebben dan denken we dat ze langer zijn, dan minder succesvolle mensen. Een voetballer van je favoriete club bijvoorbeeld, of een politicus van de partij waar je op stemt: je schat ze langer in dan ze werkelijk zijn.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van psychologe Jill Knapen van de VU in Amsterdam. Je lengte heeft dus invloed op hoe mensen je zien en inschatten. Dat je al snel denkt dat lange mensen meer succes hebben was al wel bekend, maar dat het ook omgekeerd werkt is nieuw: ben je succesvoller, dan denken mensen dat je langer bent.

"Succesvollere voetballers en succesvolle leiders van de eigen partij werden langer ingeschat", zegt Jill. "Er is een soort 'beter-is-groter-effect'. Ze liet mensen bijvoorbeeld de lengte van leiders van politieke partijen inschatten. Mensen dachten dat Samson na zijn tweestrijd met Rutte in 2012 kleiner was dan daarvoor.

Wesley Sneijder baalt

Overigens kan het effect ook niet zichtbaar zijn. Zo liet Jill mensen ook Wesley Sneijder inschatten. "Maar van hem dachten mensen echt niet dat-ie langer was. Blijkbaar is het zo bekend dat Sneijder klein is, dat er weinig ruimte is voor een andere perceptie."

Napoleon

Een ander deel van het onderzoek ging over het Napoleon-complex. "Veel mensen kennen dat wel, dat kleine mannen hun lengte compenseren door dominanter en agressiever te zijn", zegt Jill. "Maar dat is niet helemaal waar."

Jill zette telkens een kleine en een langere man bij elkaar. Ze maakte hen heel duidelijk dat de één langer was de ander. "We maten ze op waar ze bij stonden. Daarna stuurden we ze een kamertje in om een klein bedrag tussen elkaar te verdelen - zonder dat ze dat van elkaar wisten. Toen bleek dat kleine mannen eerder geneigd zijn om geld voor zichzelf te houden dan langere mannen."

Jill Knapen

Dat klinkt egoïstisch, maar dat is het niet volgens Jill. "Het is flexibel gedrag, daar is niks mis mee. Het lijkt er wel op dat langere mensen dat minder nodig hebben. Die hebben misschien meer zelfvertrouwen. Voor de goede orde: dat is natuurlijk een onbewust proces."

En dat niet alleen, je zou het natuurlijk ook kunnen omdraaien. "Misschien zijn lange mannen wel gentle giants, zijn ze aardiger. Dat zou dan natuurlijk ook weer komen omdat het ze minder nodig hebben. Maar dat je als kleinere man het maximale uit een situatie haalt is best een positieve eigenschap. Als leider heb je dat bijvoorbeeld ook nodig: je moet per medewerker kijken wat iemand van je nodig heeft, en niet iedereen hetzelfde behandelen."

Jill vroeg mensen ook nog allerlei dingen over hoe ze over hun eigen lengte denken. Hiermee heeft ze een vragenlijst ontwikkeld waarmee je kan meten in hoeverre iemand zich druk maakt over de eigen lengte.

In vervolgonderzoek zou dit gebruikt kunnen worden om eventuele verschillen in gedrag tussen lange en kleine mensen te verklaren. We weten nog veel niet, dit is een nieuwe lijn van onderzoek."

Deel artikel: