Aangepast

Zoë rijdt op een tank en wil dat jij leert over de Tweede Wereldoorlog

  • Stephan Vegelien

  • Stephan Vegelien

Hij weegt 42 ton, maar mag tóch over de weg: de tank waar de 25-jarige Zoë Visser uit Maasdijk mee rijdt. Ze doet dat voor de lol, én om jou iets te leren over de Tweede Wereldoorlog.

Goed verhaal - Zoë en haar tank

"Het is een Sherman M74, een bergingsvoertuig. Hij is omgebouwd, want met een kanon erop mag je er hier niet mee rijden", vertelt Zoë. De tank uit de Tweede Wereldoorlog is van haar stiefvader Ton. Hij verzamelt oude auto's, brandweerwagens en legervoertuigen. Het begon voor Zoë met zijn Jeep. "En toen kwam er een vrachtwagen en toen kwam er een nog grotere en nog een grotere. En toen kwam de tank. Ik dacht: ja, dat moet toch ook op zijn minst lukken."

Om op de vrachtwagens te mogen rijden, haalde ze haar groot rijbewijs. En na wat oefening had ze de tank ook onder de knie. Nu rijdt ze er een paar keer per jaar mee. "We hebben een club waarmee we evenementen af gaan, zoals de 5-mei-rit, Veteranendagen en 4x4-ritten op het strand."

De tank waarin Zoë rijdt is een Sherman M74, een Amerikaans bergingsvoertuig uit de Tweede Wereldoorlog

"We moeten onze geschiedenis koesteren", zegt Zoë over haar redenen om op de tank te rijden. "Ik denk dat het belangrijk is om te weten wat er toen is gebeurd. Dat we weten waarom de Tweede Wereldoorlog plaatsvond."

"Beetje bij beetje gaan we met de tank meer naar evenementen toe. Het is geweldig als er steeds meer mensen interesse in krijgen." Vooral jongeren zouden meer over de Tweede Wereldoorlog moeten leren. "Ouderen zijn ervan op de hoogte, maar jongeren moeten het gewoon nog leren."

Maar uiteindelijk is het ook vooral heel cool om op de tank te rijden. "Het is gewoon je verstand op nul en genieten eigenlijk."

Deel artikel: