Gewapend met camera kwam Marnix Haak een jaar zijn straat niet uit
Aangepast

Marnix kwam een jaar z'n straat niet uit

Het is hem gelukt. Op 1 september 2016 besloot Marnix Haak een jaar lang geen stap buiten zijn eigen straat te zetten, de Amsterdamse Javastraat. Een sociaal experiment, zoals hij het zelf noemt. "Ik woonde hier al drie jaar, maar ik kende eigenlijk niemand. Dat stoorde me en toen besloot ik om mezelf een jaar lang een restrictie op te leggen en er een jaar niet uit te komen."

Marnix hield zijn belevenissen bij in vlogs. Hij heeft er het afgelopen jaar meer dan 200 opgenomen en gepubliceerd op zijn YouTube-kanaal 'Jaffa Jaffa.'

"Ik ben meegegaan met schoonmakers, Ik heb kebab leren snijden en heb echt belachelijk veel mensen leren kennen. De straat is voor mij nu meer een dorp dan een anonieme straat. Ik heb geleerd dat het goed is om meer tijd voor je omgeving vrij te maken. Dat is belangrijk".

Marnix kwam een jaar z'n straat niet uit

Nu, een jaar later, is hij trots dat hij het heeft volgehouden, want er waren best moeilijke momenten; bijvoorbeeld toen zijn vriendin ziek op bed lag en hij haar niet kon bezoeken of helpen. Ze woont twee straten verder, maar Marnix mocht er niet naartoe van zichzelf.

Ook de wintermaanden vielen hem zwaar; vroeg donker en weinig mensen op straat. "Mensen hebben minder behoefte aan een gezellig praatje. Dat waren uiteindelijk de momenten dat ik me het meest eenzaam voelde. Dan ging ik maar mijn video's monteren."

Vlogger Marnix Haak aan het werk

Hij organiseerde buurtfeesten, etentjes, bingo-avonden en wedstrijden. Marnix is inmiddels een bekende verschijning in de Javastraat. Overal waar hij loopt wordt hij aangesproken en maakt hij een praatje. Zijn zelfverkozen gevangenschap van een jaar in zijn straat sluit hij dan ook af met een groot buurtfeest. Eerst wordt er gegeten en neemt iedereen iets mee en daarna is er nog een feest.

Ik ben toe aan een ander uitzicht.

Marnix Haak

Het eerste wat hij morgen gaat doen: op de fiets naar de kust rijden. "Ik ben toe aan een ander uitzicht. Dus ik ga naar Bloemendaal fietsen. Daar wil ik een symbolische duik in de zee nemen. Zo ben ik mijn eerste vlog een jaar geleden ook begonnen."

Deel artikel: