Aangepast

Op Mysteryland test je vandaag de toekomst van noodhulp

Als je aan noodhulp denkt, dan denk je toch al snel aan eten, water en medicijnen. Maar dat is niet het enige waar slachtoffers van een ramp, of vluchtelingen in een vluchtelingenkamp, behoefte aan hebben. Ook aan elektriciteit. Daarom test het Rode Kruis dit weekend op Mysteryland slimme manieren om mensen aan stroom te helpen, voor de toekomst van rampgebieden.

"Wij constateren dat de behoeftes heel erg aan het veranderen zijn in vluchtelingenkampen en bij rampen", vertelt Merlijn Stoffels, woordvoerder van het Rode Kruis. "Elektriciteit wordt steeds belangrijker." Dat zag Merlijn met eigen ogen toen hij rampgebieden bezocht: de laatste keer na een tyfoon in de Filipijnen. "Ik had verwacht dat mensen me zouden vragen om eten en drinken, maar wat ze direct wilden was hun telefoon opladen en wifi. Het eerste dat je wil doen, is laten familie laten weten dat je nog in leven bent."

Een festivalgast laadt haar telefoon op met de zonnecollector

Daarom test het Rode Kruis samen met innovatieplatform Open House een paar manieren om gemakkelijk en goedkoop stroom op te wekken in rampgebieden en in vluchtelingenkampen. Mysteryland dient als proeftuin: vanwege de duizenden festivalgangers de ideale omgeving.

Twee oplossingen worden nu getest op Mysteryland. Een draagbare zonnecollector waar je een gewone stekker in kan pluggen. En een stille windmolen. "We gaan nu het festivalterrein op met de zonnecollectoren om bedjes op te blazen, water mee te koken en mobiele telefoons op te laden."

Bezoekers kunnen ook hun luchtbed oppompen met de zonnecollector. Scheelt weer blazen.

De windmolen is zeven meter hoog en zorgt ervoor dat de zendmast van de portofoons van de festivalorganisatie van stroom voorzien blijft. "Overdag kun je energie opwekken met de zonnecollectoren, 's nachts kan dat niet. Met de windmolen hopen we dat gat op te vullen", vertelt Merlijn. Het is volgens hem een speciale windmolen, omdat hij muisstil is. "Dat is ook belangrijk in een vluchtelingensituatie. Het is uniek, we hebben nog nooit eerder zoiets ingezet in zulke situaties."

Elektriciteit is voor slachtoffers belangrijk om contact te krijgen met familieleden of bekenden buiten het gebied. Maar ook voor hulpverleners ter plaatse. "Wat je wil doen na een ramp, is huisjes opzetten. Als je dan een boormachine of schroefmachine hebt, kun je dat veel degelijker doen. En hoe degelijker en goedkoper je dat kan, hoe beter het is."

Deel artikel: