De kustwacht van Curaçao houdt een groep vluchtelingen uit Venezuela aan.
Aangepast

Dit is hoe vluchtelingen uit Venezuela ons Koninkrijk binnenkomen

Vluchtelingen uit Venezuela stromen ons Koninkrijk binnen. Ze komen niet helemaal naar Nederland, maar wel naar Curaçao, Aruba en Bonaire.

Twee weken terug was het weer raak: de kustwacht van Curaçao onderschepte 26 Venezolanen die in een gammel bootje probeerden de oversteek te maken naar het eiland. Niet zo gek ook, want tussen het eiland en Venezuela zitten maar tientallen kilometers zee.

Zo maken ze de oversteek:

Dit is hoe vluchtelingen uit Venezuela ons Koninkrijk binnenkomen

Waarom vluchten Venezolanen naar de eilanden?

In Venezuela heerst een politieke en economische crisis. Sommige inwoners zoeken daarom hun heil in het buitenland. Vluchtelingen uit de noordelijke provincie Falcon komen naar de eilanden. Andere vluchtelingen trekken naar Colombia en Brazilië.

Veel vluchtelingen komen naar de eilanden met een toeristenvisum. "In mei bezochten ruim 6000 Venezolanen Curaçao, tegen 5000 in dezelfde maand vorig jaar. Opmerkelijk is dat slechts een kwart in een geregistreerde accommodatie verblijft. Waar de rest de nacht doorbrengt, weten de autoriteiten niet."

"Anderen komen met gammele bootjes naar het land. Veel illegale Venezolaanse vrouwen belanden in de prostitutie. En mannen belanden in de criminaliteit omdat ze snel geld willen verdienen."

Deel artikel: