NOS
NOS Op 3

Ze zetten in totaal 150.000 dominostenen neer en élk steentje moet om. Met zeven vrienden wil Pim (21) komende week het gevoel van Domino Day weer tot leven wekken. Als het lukt, hebben ze een nieuw record voor amateurbouwers te pakken.

"We waren nét oud genoeg om te mogen helpen bij Domino Day, toen dat ineens stopte", zegt Pim. Het hield de groep vrienden niet tegen en daarom bouwen ze nu al een aantal jaar zelfstandig groter en groter.

Dit keer moet een sporthal in Arnhem helemaal vol staan met dominostenen. En dat ziet er zo uit:

"We willen heel graag de traditie van Nederland als dominoland hooghouden", vertelt Pim. Nadat Domino Day was gestopt, vonden de acht vrienden elkaar via internet. Op YouTube is er een kleine, maar zeer fanatieke groep van bouwers. Ze besloten af te spreken en zo ontstond het Dutch Domino Team.

Het aantal stenen dat valt bij hun poging is nog altijd veel kleiner dan bij Domino Day. Daar vielen er de laatste editie ruim vier miljoen stenen. "Ze hadden natuurlijk een groter team en drie maanden de tijd om alles te bouwen. Wij doen het met acht man in acht dagen."

Maar hoe komen de jongens aan 150.000 stenen? "Een groot deel van onze verzameling is eerder gebruikt bij Domino Day. We hebben allemaal een aantal dozen vol en die leggen we de komende dagen bij elkaar", zegt Pim. Volgens hem zijn het een aantal zolderkamers vol dozen.

Aanstaande zaterdag moeten ze allemaal omvallen. Pim is daar nog wat zenuwachtig over, want als er een vlak blijft staan kan dat zomaar 10.000 stenen kosten. Daarmee komt de recordpoging in gevaar.

In 2005 gooide een mus bij Domino Day meer dan 20.000 stenen om. Maar daar maken de jongens zich nu geen zorgen om. "De sporthal waar we in bouwen is een stuk kleiner en we houden de deuren goed dicht", zegt Pim.

STER reclame