NOSop3

Zo rent Dafne (als het goed is) naar de winst op de 200 meter

EPA

Op de 100 meter is Dafne Schippers goed, op de 200 meter waarschijnlijk de allerbeste van de wereld. Vanavond kan ze dat laten zien tijdens de finale van dat nummer op de WK in Londen. Waarom past die 200 meter nou juist zo goed bij haar?

Eerste 50 meter

Waar ze op de 100 meter op een recht stuk moet knallen tot aan de finishlijn, kent de 200 meter meer dimensies. De race is niet alleen twee keer zo lang, het grootste deel wordt ook gelopen in een bocht. Al vanaf de start knallen Dafne en haar concurrentes meteen de bocht in.

Oud-sprinter Gregory Sedoc liep in zijn carrière regelmatig een 200 meter. "Al bij de start loop je schuin, dus dat is een stuk lastiger dan op de 100 meter. En je moet meteen oppassen dat je niet over de lijnen van je baan loopt."

Dit is de 200 meter van Dafne
We zochten uit hoe de race van Dafne is opgebouwd.

50-90 meter

Na een metertje of 50 heeft Dafne haar topsnelheid in de bocht te pakken en komt de ontspanning in haar pas. Ze neemt iets gas terug tot ongeveer 90 tot 95 procent van haar maximale snelheid. Ze moet haar snelheid controleren om binnen haar baan te blijven lopen.

"Je kan aan het einde van de bocht wel doorversnellen, maar dan heb je kans dat je met je voeten over de lijn komt. Het is net een auto: als je te hard door de bocht rijdt, heb je kans dat je hem niet kan houden", zegt Sedoc.

90-110 meter

Als ze de bocht uitkomt en het rechte stuk voor zich ziet liggen, na een meter of 90, gooit Dafne er weer wat gas op. Om op het laatste rechte eind, vanaf 110 meter, vol door te knallen.

110-170 meter

Op 170 meter bereikt ze haar maximale snelheid en loopt ze bijna 10 meter per seconde. Sedoc: "Dat is heel snel, maar daar sta je als loper niet bij stil. Je denkt alleen maar: knieën omhoog houden en ontspannen doorlopen."

Dafne Schippers (midden) op weg naar de finish ANP

170-200 meter

Op het laatste stuk slaat de verzuring toe, dus de laatste 30 meter gaan weer iets langzamer. "50 meter voor de finish begin je het te voelen", weet Sedoc uit ervaring. "Dat is bij Dafne ook zo."

Maar Dafne heeft een geheim wapen: ze heeft in het begin van het rechte stuk zoveel snelheid gemaakt dat ze die langer kan doortrekken. "En met haar meerkampachtergrond kan ze het ook langer volhouden dan de rest."

Op die manier liep ze twee jaar geleden op de laatste meters iedereen voorbij en werd ze wereldkampioen. De tijd van toen, 21 seconden en 63 honderdsten, is vandaag in het regenachtige Londen misschien lastig te evenaren. Maar Sedoc ziet haar wel opnieuw het goud pakken.

"Het gaat spannend worden tussen Dafne en Shaunae Miller. Miller is de nummer één van de wereld, maar zij heeft gisteren op de 400 meter zoveel energie verspeeld dat ze nu waarschijnlijk niet fris genoeg meer is. En Dafne is in topvorm."

Dafne Schippers loopt vanavond om 22.50 uur de finale van de 200 meter. Die is live te volgen via NOS.nl, NPO 3 en NPO Sport.