NOSop3

Het WK voor kleine mensen is bezig en er doen 12 Nederlanders mee

Eigen foto

Stephanie Hendriks (31) heeft gisteren de 25 meter vrije slag gezwommen en hoort later vandaag of dat goed voor een medaille is. "Ik verwacht het wel, maar het is wel spannend." Stephanie doet mee aan de World Dwarf Games in Guelph, Canada.

Dat is het WK voor kleine mensen, met een maximale lengte van 1.55 meter. En dan gaat het om mensen die door een aandoening kleiner zijn dan gemiddeld.

Stephanie zwemt al haar hele leven. Op het WK doet ze mee aan het zwemmen, maar ook boccia. "Dat is een soort indoor jeu de boules. Maar daar ging ik net niet door naar de volgende ronde."

Stephanie en Vivienne BVKM/Rien Timmer

De World Dwarf Games worden al sinds 1993 gehouden; dit is de zevende editie. Er doen ruim 400 sporters uit twintig landen mee. Het Nederlandse team had vier jaar geleden drie deelnemers; nu zijn het er twaalf.

Je kunt meedoen met voetbal, zwemmen, basketbal, powerliften, hockey, badminton, atletiek, volleybal, tafeltennis, boccia en boogschieten. Veel deelnemers doen in meerdere disciplines mee.

Het woord dwarf wordt in de Engelse taal niet als beledigend ervaren. In het Nederlands hebben we het liever over 'kleine mensen'.

Dit is de eerste keer dat er een Nederlands team op het WK is. "Voorheen gingen sporters individueel", zegt Rien Timmer van de Belangenvereniging van Kleine Mensen (BVKM). De BVKM is er nu twee jaar mee bezig. "Vier jaar geleden waren er drie Nederlanders. Nu zijn we voor het eerst met een team van twaalf."

Stephanie Hendriks Eigen foto

De sporters trainen vooral individueel, maar ook weleens met anderen. "We houden ook trainingen, specifiek voor kleine mensen", zegt Rien. "Er zijn zo weinig kleine mensen in Nederland, dat je het niet regionaal kan regelen. Dus veel kleine mensen stoppen, doen helemaal niks meer aan sport. Dan is er meer risico op overgewicht. We zijn het nu dus aan het professionaliseren."

Stephanie zwemt bij een zwemvereniging in Leiden. Dan zwemt ze tegen mensen met een normale lengte. "En ik doe mee aan zwemclinics, via de BVKM."

Want dat is het fijnst, zwemmen tegen mensen met een gelijkwaardige lengte. Dat merkt ze nu ook op de World Dwarf Games. "Het is voor mij al een persoonlijke overwinning dat ik heb meegedaan. Ik zwem in Nederland niet veel wedstrijden. Want ik kan wel een tijd neerzetten, maar hier kan ik echt winnen."

Goud

Vivienne Voorn (15) heeft deze Games al twee plakken gehaald. Eerst goud met badminton en daarna won ze brons op de 100 m dames.

Ze doet aan zeven sporten mee, waaronder hockey, volleybal en voetbal. Daarvoor traint ze zowel bij een 'normale' vereniging, als bij de BVKM.

Vivienne tijdens basketbal NOS / Ria Bernard

Waarom zijn deze sporten geen onderdeel van de Paralympische Spelen? "Dat is een ingewikkelde discussie over categorie├źn", zegt Rien. "Zo kan je bij paardensport alleen paralympisch meedoen als je een ledemaat mist. En wij hebben iemand die paardensport doet, maar die heeft alle ledematen. Ze zijn alleen te kort."

Komen de World Dwarf Games ook een keer naar Nederland? Dat vindt Rien lastig te zeggen. "We hebben eerder wel een poging gedaan, maar het is heel complex om te organiseren. We gaan er wel weer over nadenken."

En dan is Vivienne er zeker bij. "En nu weet ik wat ik kan verwachten, dus dan ga ik me wel anders voorbereiden. Ik neem dus ook andere schoenen mee."

De World Dwarf Games duren nog tot en met zaterdag.