NOSop3

'De gedachte is dat je als vrouw op straat 's avonds niets te zoeken hebt'

Eigen foto

"Ik wilde gewoon mijn vriendinnen waarschuwen. Dat ik nu het Nederlandse nieuws aan de lijn heb, had ik niet verwacht." Aan het woord is dj Varnika Kundu uit Chandigarh, India. Zaterdag plaatste ze een heel gedetailleerd verhaal op Facebook met de titel Was almost kidnapped on a Chandigarh road last night.

Ze vertelt daarin hoe ze afgelopen zaterdagavond naar huis reed en werd achtervolgd door twee mannen in een auto.

Ik reed om 00.15 uur naar huis toen ik merkte dat een auto me achtervolgde. De twee mannen leken het erg leuk te vinden om een eenzaam meisje midden in de nacht lastig te vallen.

Varnika Kundu op Facebook

Ze werd al kilometers lang achtervolgd door een witte SUV en belde daarom de politie. Ze werd klemgereden, waarna de mannen in haar auto probeerden te komen. Gelukkig kwam op dat moment net de politie eraan en rekende de mannen in.

Varnika Kundu Eigen foto

Het is een wijdverspreid probleem in India, zegt Varnika. "Mijn ouders hebben mij opgevoed tot een onafhankelijk vrouw. Maar de algemene gedachte hier is dat vrouwen die 's avonds buiten zijn, geen degelijke vrouwen zijn."

Al snel bleek dat een van haar aanvallers Vikas Barala was, de zoon van een lokale politicus, en dat de videobeelden van straatcamera's ineens waren verdwenen.

Schokkend dat deze jongens op deze plek - met overal camera's en politie om de 200 meter - dachten dat ze mijn auto konden binnendringen. Alleen omdat ze invloedrijke ouders hebben.

Varnika Kundu op Facebook

Zelf heeft ze geluk dat ze niet de dochter is van een arme man en dat ze bekend is, zegt ze.

En ik heb ook geluk dat ik niet verkracht en vermoord in een greppel lig. Want als dit al kan gebeuren in een veilige stad als Chandigarh, wat gebeurt er dan in andere steden? Bij vrouwen die níet serieus worden genomen?

Varnika Kundu op Facebook

De zoon van de politicus is eerder beschuldigd van kidnapping en bedreiging, maar de politie deed toen niets. Er loopt nu alsnog een zaak tegen de twee mannen, maar daar wil Varnika niet te veel over zeggen. "Alleen dat de vrouw nu ook naar voren is gekomen met haar eigen verhaal. En ze is niet de enige. Eindelijk hebben vrouwen de moed, en voelen ze zich gesterkt door mijn bericht. Dit is een stap in de goede richting."

Ook andere vrouwelijke dj's doen hun verhaal, en vertellen dat ze 's avonds na gigs achtervolgd zijn.

Sinds zaterdag zetten meerdere vrouwen in India foto's van hun stapavonden ver na middernacht online, met de hashtag #AintNoCinderella. Dit naar aanleiding van een politicus die zei dat vrouwen na middernacht op straat niets te zoeken hebben, nadat hij hoorde dat Varnika was aangevallen.

Een bekende reactie in India, zegt ook oud-correspondent Devi Boerema: "Als er iets met een vrouw gebeurt, wordt altijd gezegd, 'wat had ze aan, wat deed ze daar'. Het lijkt alsof er altijd wel een politicus is die de motieven van het slachtoffer in twijfel moet trekken."

"Dat vrouwen laat uitgaan, is normaal in steden als Delhi en Mumbai. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de vrouwen op de foto's wel allemaal jonge, rijkere, vrouwen lijken. Die hebben meer toegang tot vervoer, misschien hebben ze een eigen chauffeur of geld voor een taxi."

"Je hebt ook vrouwvriendelijke taxi's, met een vrouwelijke chauffeur, Maar daar moet je wel geld voor hebben. Een riksja is een stuk onveiliger."

Varnika hoopt dat er nu eindelijk iets verandert. "Ik dacht dat dit een paar dagen in het nieuws zou zijn en dan zou wegebben. Ik was zo blij met de hashtag. Ik kreeg ook berichten van vrouwen én mannen, uit allerlei dorpen in het land, die vinden dat vrouwen 's avonds laat gewoon op straat moeten kunnen lopen."

Vanavond is er een groot vrouwenprotest in Chandigarh.