Aangepast

Nooit meer naar de winkel: kun je leven op abonnementen?

De abonnementen voor een telefoon kennen we allemaal, en maandelijks betalen voor films, series en muziek is ook allang niet meer vreemd. Maar kun je ook hondenvoer, toiletpapier en tandenborstels structureel thuisbezorgd krijgen?

Ja hoor. Sterker nog: je zou rustig weken kunnen doorkomen, waarbij al je behoeften door abonnementen worden ingevuld.

Retaildeskundige Paul Moers ziet een toekomst in deze services. "De markt is hier nog lang niet in doorontwikkeld. Zeker bij kleinere artikelen valt veel te halen."

Wenda Linthorst van onderzoeksbureau Consumatics is het daarmee eens. "Zo'n abonnement past helemaal bij de manier waarop de nieuwe generatie consumeert. Mensen sparen anders: ze zetten niet meer zeshonderd euro opzij om ooit een nieuwe koelkast te kopen. Ze spreiden liever hun uitgaven, en letten beter op hun vaste lasten."

  • NOS
    Eten, wijn, melk, bier, muesli, dierenvoer, koffie, schoonmaker, keukenapparatuur.
  • NOS
    Scheermesjes, make-up, tandenborstels, lenzen, wc-papier, loodgieter, wasmachine.
  • NOS
    Snoep, kamerplant, films, muziek, koptelefoon, e-books, decoratie.
  • NOS
    Kleding, sieraden, condooms, wasserette, bed.

Niet dat die abonnementen voor iedereen weggelegd zijn. "Het is wel een bepaalde doelgroep die dit doet. Een abonnement is wel duurder, maar je koopt er vrije tijd mee. Je hoeft als je om zes uur 's avonds thuiskomt van werk niet meer na te denken over het eten, maar je hoeft ook niet op zaterdagochtend boodschappen te doen voor de hele week."

Duur is het inderdaad wel: volgens een ruwe schatting kom je voor de meeste dagelijkse benodigdheden uit rond 760 euro per maand. Hieronder de berekening:

De prijzen van de abonnementen zijn omgerekend naar de prijs per maand.

Volgens Moers kleven er ook nadelen aan leven op een abonnement. "Het moeten wel artikelen zijn die door je brievenbus kunnen, want wie wil nou thuis blijven wachten? Als je steeds voor je pakketten naar de buurman moet, levert dat alleen maar irritaties op."

Daarbij kunnen al die abonnementen ook overlast opleveren. "Al die artikelen moeten ook vervoerd worden. De vrachtwagentjes scheuren de straat in, het wordt gekker en gekker. Het is maar een kwestie van tijd voor gemeentes daar tegen optreden."

Lang niet alle artikelen zijn trouwens ook geschikt voor een abbo. "Je leven moet hetzelfde blijven voor een abonnement," zegt Linthorst. "Kleding is bijvoorbeeld lastig: je kan niet aankomen of zwanger worden, want dan klopt je abonnement niet meer."

Toch denkt zij dat we best kunnen leven op alleen maar abonnementen. "Ik denk dat je in alle behoeften kan voorzien. Zelfs in vrienden en liefde: je kan een studentenvereniging bijvoorbeeld zien als een abonnement op een sociaal leven. En een datingapp als maandelijks betalen voor een kans op liefde."

Deel artikel: