Aangepast

20.000 regenwormen helpen op dit festival tegen wateroverlast

Nooit meer natte voeten op een festival. Dat is de belofte van Jop Japenga (31). Hij zet 20.000 wormen uit op een festival in Rotterdam. "Zodat regen hier niet blijft staan en niet iedereen natte voeten krijgt."

Hoe dat werkt: "Als je wormen loslaat op het grasveld, dan gaan ze gangetjes graven onder het gras. Daardoor kan het water makkelijker wegsijpelen en blijft het minder snel staan bij een hoosbui", legt Jop uit.

20.000 regenwormen helpen op dit festival tegen wateroverlast

Bezoekers van Duizel in het Park, in het Rotterdamse Vroesenpark, mogen het zelf proberen. Met een hand vol wormen tegelijk. "We zetten de regenwormen uit. Een stevige hand vol. Het zijn allemaal verschillende soorten wormen die elkaar helpen. Sommige wormen zijn beter in de bovenste grondlaag, anderen gebruiken hun tunneltjes om dieper te komen."

Bezoekers krijgen een hand vol wormen. Of als ze dat eng vinden, een beker vol.

De wormen uitzetten is nodig, want na een flinke hoosbui heeft het Vroezenpark de neiging om onder water te lopen. "Ook in de wijk hieromheen zijn er dan problemen met wateroverlast," legt Jop uit. "Kelders lopen onder en rioolwater komt terecht in openbare grachten."

Jop en zijn collega's proberen met de actie vooral creativiteit bij de buurt los te krijgen. "Veel festivalbezoekers komen hier uit de wijk. We vragen ze wat voor problemen zij tegenkomen in de buurt en wat voor creatieve ideeën zij hebben om die problemen op te lossen. Die ideeën verzamelen we en daarmee gaan we naar de gemeente en de gebiedscommissie."

Jop vertelt bezoekers over de regenwormen die hij op het festival verspreidt.

Weg met je tegeltjes

Er zijn veel oplossingen te verzinnen voor waterproblemen in de buurt. "Mensen kunnen bijvoorbeeld de tegels uit hun tuin halen en gras leggen. Als je een tuin vol tegels hebt, loopt al het regenwater via het putje het riool in en komt het niet in de grond terecht. Zo raakt het rioolstelsel overbelast bij een hoosbui."

En die hoosbuien zijn er steeds vaker, volgens Jop. "De laatste paar zomers zijn er hele heftige hoosbuien geweest hier. En dat wordt met het veranderende klimaat alleen maar meer. Dus het is belangrijk dat we nu al oplossingen verzinnen en klaar zijn voor de toekomst."

Overdag worden de regenwormen vooral aan de rand van het festivalterrein uitgezet. "Zodat er geen mensen overheen lopen." Vannacht wil Jop de rest van de wormen uitzetten op het grasveld, als het festival is afgelopen. En hoe kom je aan 20.000 regenwormen? "Nou, die kun je gewoon online bestellen."

Deel artikel: