Sytze Brouwer aan het roer
Aangepast

Sytze staat voor het eerst aan het roer van een skûtsje

Zijn opa was het, zijn vader, en nu is hij het zelf: schipper van een skûtsje. Sytze Brouwer (34) komt uit een echt skûtsje-nest en is er dus trots op dat ook hij nu de leiding mag nemen van een meer dan 100 jaar oud schip. "Toen het bestuur me vroeg schipper te worden, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het is een kans die je meteen moet aangrijpen, dus dat heb ik gedaan."

De komende twee weken vaart hij met zijn 14-koppige bemanning over de Friese wateren tijdens het kampioenschap skûtsjesilen. Daarbij leggen veertien skûtsjes elf etappes af op verschillende plekken in Friesland. De winnaar is de skûtsje met de beste klasseringen over alle wedstrijden.

We keken mee met de laatste training.

Sytze en zijn skûtsje

Sytze is met skûtsjesilen opgegroeid en is naar eigen zeggen op jonge leeftijd met het virus besmet geraakt. "Ik geniet er echt van om met zo'n schip te zeilen en dat alles loopt precies zoals je wilt, dat het schip doet wat het moet doen. Dat is echt een enorme kick. Dat is echt fantastisch."

De schepen waar Sytze nu wedstrijden mee zeilt, werden vroeger gebruikt voor de vracht. Het zijn platbodems van zo'n 19,5 meter lang. "Als je foto's van vroeger ziet dan denk je 'dat dat zo snel kan, met zo'n schip.' Maar het is echt zo. Het is fantastisch dat je met zo'n schip die snelheden kan halen en er zo mooi wedstrijden mee kan zeilen."

De Gerben van Manen

Broederliefde

Sytze is niet de enige Brouwer-telg aan boord van de 'Gerben van Manen'. Ook zijn tweelingbroer Harmen maakt onderdeel uit van de bemanning van het Heerenveense schip.

Toen de broers 14 waren, voeren ze voor het eerst mee. "We waren een soort ketelbinkies. Drinken halen voor de bemanning, we hielpen waar we konden, deden dingen waar je niet echt sterk voor hoefde te zijn", vertelt Sytze.

Toen het bestuur Sytze vroeg schipper te worden, was Harmen heel blij voor zijn broer, al had hij die taak zelf ook graag op zich genomen. "Ja natuurlijk had ik het zelf ook willen doen. Het is een jongensdroom die uitkomt voor Sytze. En dat zou het voor mij ook zijn. Maar we zijn nog jong, mijn kans komt nog wel."

En daarbij: een Brouwer aan het roer is beter dan geen Brouwer aan het roer. "Ik vind het fantastisch dat hij het is geworden en niet iemand anders buiten onze familie."

Sytze (rechts) met zijn tweelingbroer Harmen

De broers moesten in het begin van het seizoen een beetje wennen aan de nieuwe rolverdeling, maar inmiddels gaat het helemaal goed.

Sytze: "Je zegt wel eens tegen een bemanningslid van 'hé kom op', en als je dat tegen je broer zegt, komt dat tien keer zo hard aan." Harmen: "En je zegt het ook tien keer zo hard!" Lachend: "Maar het valt mee hoor! Het gaat hartstikke goed. Super."

"Ik vind het mooi om te zien hoe Sytze ermee omgaat. Hij is de schipper, hij is de leider van het hele spul. Het is echt een teamplayer. Dat is ook wat hem een heel goede schipper maakt. Ik vind dat hij het al heel goed doet. Ik vind het een plezier om met hem te zeilen."

Sytze zelf is wat terughoudender: "Of ik zo geschikt ben, moet nog wel blijken, maar ik ben wel vrij rustig en kijk goed vooruit. En ik kan goed met de jongens omgaan, laat iedereen in z'n waarde. Dan kom je al een heel end."

Skûtsjes op het Sneekermeer

Kampioenschap

Vanaf vandaag moet Sytze laten zien hoe hij het er als schipper vanaf brengt. In twee weken tijd moeten de mannen elf wedstrijden zeilen. "We zijn er wel klaar voor. We trainen er het hele seizoen voor en op een gegeven moment ben je er ook aan toe. Dus wat dat betreft is het fantastisch dat we los kunnen."

Het voorseizoen ging goed, het schip haalde mooie resultaten. Toch probeert Sytze de verwachtingen voor het kampioenschap te temperen. "We hebben niet heel veel te willen, want de laatste jaren hebben we niet echt in de top-10 gezeild. Een plek in de top-10 is al mooi meegenomen, zo kijk ik er nu naar."

En als het dit jaar niet lukt, dan volgend jaar wel, want Sytze is niet van plan snel te stoppen. Op de vraag hoe lang hij er nog mee door denkt te gaan, antwoord hij lachend: "Zo lang mogelijk. Een cliché antwoord, maar het is wel zo."

Deel artikel: