NOS Op 3
Team Mendeley

Mag de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster adverteren voor hun 'noedel-mis'? Die vraag kreeg de provinciale rechtbank van de Duitse streek Brandenburg voorgeschoteld.

De kerk adverteert net als katholieken en evangelisten voor hun kerkdienst op borden in het dorpje Templin. De rechtbank verbood dat. Volgens de rechter is het namelijk geen echte kerk of religieuze gemeenschap.

Met dit bord adverteren de pastafaristen voor hun 'Nudelmesse'. EPA

"Dat is echt onjuist", zegt Dirk Jan Dijkstra, de Nederlandse aartsbisschop van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Volgens hem is de kerk wel degelijk een echt kerkgenootschap. Ondanks dat registreren niet verplicht is, staan er zo'n 16.000 mensen ingeschreven.

"Wij organiseren al tijden kerkbijeenkomsten en daar komen best veel mensen op af. En we hebben een gemeenschappelijk gedachtegoed: de Acht Liever-nietjes. Elke pastafari gelooft daarin." Dirk Jan heeft nog geen contact gehad met zijn Duitse collega.

Dirk Jan snapt niet waarom de Duitse rechtbank deze uitspraak doet. "Het is vergelijkbaar met Nederland. De rechtbank in Den Bosch heeft ook aangegeven dat wij niet als een religieuze gemeenschap kunnen worden gezien. Het is niet serieus genoeg, zegt de rechtbank."

Erkend als kerk

In Nederland staat de kerk wel geregistreerd als kerkgenootschap bij de Kamer van Koophandel. "De religie is nog maar heel jong, en het is inderdaad kritiek op andere religies. Maar het christendom was ook kritiek op het geloof in verschillende Romeinse goden, waar vóór het christendom in werd geloofd."

"Ik denk dat het niet aan de rechter is om te toetsen of een religie serieus genoeg is. Hoe ga je toetsen of wij niet serieus zijn? Omdat de dingen die wij zeggen niet kunnen? Is een vergiet op je hoofd minder serieus dan een man die de zee in tweeën splijt? Er wordt met twee maten gemeten."

De Duitse tak van de kerk is van plan om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

STER reclame