Mees Soffers (in camouflagekleding)
Aangepast

Transgender in het leger, hoe zit dat in Nederland?

Transgenders zijn niet welkom in Trumps leger. Volgens hem gaat het toelaten van transgenders samen met "enorme medische kosten en verstoringen", legde hij uit in een serie tweets.

Het is onzin om transgenders niet toe te laten, zegt Mees Soffers (46). "Ze kunnen net zo goed dienen als anderen. Je hebt veel meer aan iemand die zichzelf kan zijn, dan aan iemand die doodongelukkig op de bank ligt."

Mees zit al 26 jaar bij de landmacht. In de laatste zeven jaar maakte ze de transitie naar vrouw en was een van de eerste Nederlandse militairen die uit de kast kwam als transgender. "Over het algemeen wordt er bij Defensie goed mee omgegaan. Ieder geval wordt individueel behandeld."

Niet dat het altijd even makkelijk was: "Vooral in het begin was het moeilijk. Toen ik in 2010 gestationeerd was in Ermelo, reageerden mijn collega's heel negatief. Mijn spullen werden vernield en ik ben twee keer met de dood bedreigd."

Mees Soffers, in het leger sinds 1991

Ook voor de 36-jarige Jeroen (niet zijn echte naam) was het in het begin moeilijk. Hij werd geboren als vrouw en besloot twee jaar geleden zijn geslacht te veranderen. "In het begin zat ik bij de landmacht niet lekker in mijn vel. Ik merkte dat er op de werkvloer negatieve uitspraken werden gedaan over de diversiteit binnen Defensie."

Om die reden stond Jeroen op het punt om ontslag te nemen, maar deed dat uiteindelijk niet. "De landmacht had eerst moeite om mee te veren, maar ik ben nu twee jaar verder. Ik heb volledige medewerking en krijg nu ook een eerlijke kans."

Jeroen werkt nu bij de marechaussee. "Ik ben in transitie en voel niet de noodzaak om op mijn werk te zeggen: 'Hé, ik ben Jeroen en ik ben transgender'. Daarom vertel ik het niet en laat ik het bij 'ik ben sergeant'. Dat is genoeg."

Er zijn niet veel transgender-militairen in Nederland: precieze aantallen kan een woordvoerder van Defensie niet geven, maar hij zegt dat het om enkelen gaat. "Iedereen is welkom, als zij hun taak maar goed uitvoeren. Maar er moeten wel stappen worden gemaakt: minderheden krijgen, net als in de maatschappij, nog wel te maken met ongewenst gedrag."

Daarom werkt Defensie samen met Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht en de militaire vakbond aan voorlichtingen. "Zo kunnen we tijdens de opleiding de militairen helpen hier meer begrip voor te krijgen."

Ik werd eindelijk weer behandeld als mens.

Mees Soffers, militair

Voor Mees veranderde veel toen ze werd overgeplaatst naar een andere kazerne. "Daar werd ik eindelijk weer behandeld als mens. Ze hielden goed rekening met mijn transitieproces. Vooral tijdens de hormoontherapie: dat is als de puberteit en de overgang in één. Dan komt er een boel op je af, maar er is goed rekening gehouden met mijn situatie."

Wegens privacyredenen is de naam Jeroen gefingeerd. Hij is van plan, als hij zich er goed genoeg bij voelt, er ook voor de buitenwereld voor uit te komen dat hij een transitie heeft ondergaan.

Deel artikel: