NOSop3

Mohammed groeide op in Mosul, maar van die stad is weinig meer over

Aangepast
Eigen foto
Geschreven door
Nick Felix
redacteur NOS op 3

Met veertig man in een busje. Nauwelijks zuurstof, terwijl je uren lang over hobbelwegen naar de Turkse kust rijdt. Mohammed had weinig keus toen hij voor de tweede keer in zijn leven vluchtte uit de Iraakse stad Mosul.

De eerste keer was hij twee jaar oud. "Met mijn ouders, broers en mijn zus kwam ik naar Nederland", vertelt Mohammed. Een groot deel van zijn jeugd bracht hij hier door, tot zijn ouders in 2005 besloten om terug te gaan naar Mosul. "Omdat ik minderjarig was, moest ik wel met ze mee."

Mohammed bij zijn huis in Mosul vlak voor zijn huwelijk Eigen foto

Uiteindelijk woonde hij er negen jaar, trouwde er zelfs. Totdat in 2014 verontrustende berichten de stad binnensijpelden. "We hoorden via telefoontjes en de radio dat IS eraan kwam." Van de een op de andere dag moest Mohammed de stad verlaten. "We hebben alles achtergelaten. Ons huis, onze spullen, alles."

Omdat hij eerder in Nederland woonde, hoopte Mohammed dat hij via de ambassade een vlucht kon regelen, maar dat lukte niet. "Daardoor moest ik de tocht maken met een bootje naar Griekenland en via Macedoniƫ verder naar Nederland." Dit lukte alleen met gevaar voor eigen leven en door veel geld te betalen aan smokkelaars.

Mohammed, vlak na zijn aankomst in Griekenland Eigen foto

Op dit moment zit Mohammed in een azc en hoopt hij op een verblijfsvergunning, zodat hij definitief in Nederland kan blijven. Van zijn oude stad is weinig meer over. "Ik wil hier in Nederland een leven opbouwen en ervoor zorgen dat mijn dochter nooit mee hoeft te maken wat ik heb meegemaakt."

Wij keken met Mohammed naar beelden van een vernietigd Mosul:

Het Mosul van Mohammed