NOSop3

'De CNN-haat neemt nu krankzinnige vormen aan'

Reuters

In Trumps inmiddels beruchte tweet ontvangt nieuwszender CNN een rake klap van de president. Maar in het echte leven krijgen vooral de werknemers van CNN het te verduren: Trump-aanhangers eisen nu het ontslag van een CNN-journalist, omdat hij de maker van de video zou chanteren.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
#FraudNewsCNN #FNN
1 jaar geleden

De video die Trump tweette is gemaakt door Reddit-gebruiker HanA**holeSolo. CNN-verslaggever Andrew Kaczynski zocht hem op, ook omdat hij vaker racistische en antisemitische memes op Reddit plaatst.

In een interview biedt de Redditor zijn excuses aan. Kaczynski schrijft in het artikel dat CNN de echte naam van HanAssholeSolo niet bekendmaakt, omdat hij heeft beloofd nooit meer aanstootgevende plaatjes en video's te posten. Maar de zin die daarop volgt stuit op een boel protest:

CNN behoudt het recht om zijn identiteit te publiceren als dit verandert.

CNN

Kaczynski claimt dat hij hiermee bedoelt dat CNN geen afspraken heeft gemaakt over de identiteitsgegevens. Maar twitteraars en conservatieve media zien het als een dreigement. Volgens hen chanteert CNN hier een burger en dwingen ze hem tot stilte.

Donald Trump Jr.
@DonaldJTrumpJr
Also CNN: Let's bully and intimidate citizens online so they never question our #fakenews again! #CNNBlackmail https://t.co/kKvjKTvg7D
1 jaar geleden

Amerika-correspondent Arjen van der Horst zegt dat de discussie volledig uit zijn verband is gerukt. "Het is gewoon een ongelukkig geschreven zin, maar Trump heeft zijn trollenleger eropaf gestuurd. De CNN-haat neemt nu echt krankzinnige vormen aan."

De hashtag #CNNBlackmail, 'CNN-chantage', wordt in het leven geroepen. Verschillende grote namen als Donald Trump jr. doen een duit in het zakje. Een veel voorkomend woord dat terugkomt in de klachten is 'doxen'.

Wat is doxen?

Kort gezegd is doxen (of doxxen) het openbaar maken van persoonlijke gegevens. Dit zijn vaak gegevens die niet of moeilijk openbaar te vinden zijn, zoals adressen, telefoonnummers en werkplekken. Door bijvoorbeeld het Facebook- of Skypeaccount van iemand te hacken, kan een hacker deze informatie achterhalen en publiceren. Vaak met veel online haatberichten tot gevolg.

De term doxen komt van de afkorting voor documenten, docs. Het verwijst naar dossiers waar persoonlijke informatie in staat.

Maar de meest opvallende reactie komt van een hacker van het extreemrechtse blog The Daily Stormer. Hij spreektCNN rechtstreeks toe: ontsla Kaczynski, of we doxen jullie werknemers en hun families.

Joe Bernstein
@Bernstein
On Daily Stormer, weev writes that he’s going to doxx @CNN employees’ family members unless it fires @KFILE
1 jaar geleden

Volgens Van der Horst is het niet aannemelijk dat de journalist voor zijn baan moet vrezen. "Dit soort bedreigingen zie je al sinds de verkiezingscampagne. CNN heeft er echt geen last van. Sterker nog, de kijkcijfers zijn hoger dan ooit."

Wat Kaczynski's artikel in ieder geval heeft veroorzaakt is een nieuwe ronde in de zogenaamde meme wars. Het conservatieve medium Infowars looft zelfs 20.000 dollar uit voor de beste CNN-meme.