NOS Op 3
Reuters

Al vanaf oktober zijn ze aan de gang: grote protesten in het Rifgebied in Marokko. De demonstranten vinden dat de regio wordt achtergesteld door de overheid en dat die voor betere voorzieningen moet zorgen. Om dat voor elkaar te krijgen, gaan ze met duizenden de straat op.

Sinds de arrestatie van protestleider Nasser Zafzafi, vorige maand, zijn er regelmatig aanvaringen met de politie. Zo ook de afgelopen twee dagen, in de kustplaats Al Hoceima en het nabijgelegen Imzouren.

Volgens lokale autoriteiten raakten bij de oproer daar bijna 80 politieagenten gewond. Een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie zegt dat er 150 demonstranten werden opgepakt, soms met geweld. Beiden zijn geciteerd door het Franse persbureau AFP.

Twee gegevens, waarbij je kunt kiezen om die te vermelden of niet. En dat heeft nogal wat invloed op het verhaal dat je vertelt.

Correspondent Sjoukje Rietbroek volgt de protesten al een tijd op de voet. Welke kijk je op de opstanden ontwikkelt, hangt erg samen met de nieuwsbronnen die je volgt, zegt ze.

"In Marokko heb je de regeringsgezinde media, die relatief weinig berichten over de protesten. En je hebt de lokale media in het Rifgebied die juist vooral het verhaal van de opstandelingen laten zien."

Laten we die kennis eens loslaten op de incidenten in Al Hoceima en Imzouren. Hoe anders berichten het regeringsgezinde Le Matin, het activistische Alyaoum24 en het meer neutrale Le Desk over hetzelfde nieuws?

Swipe hieronder door de koppen en intro's om een idee te krijgen:

Zoek de verschillen

Hele andere strekkingen, slachtoffers en koppen, zoals je ziet. In het ene artikel wordt geen woord vuil gemaakt aan de gewonden aan politiezijde, het andere negeert de gewonde demonstranten. Totaal andere berichtgeving dus.

Sjoukje: "In Marokko, maar ook in Nederland, zijn de meningen over de protesten van de afgelopen maanden dan ook erg verdeeld. Vooral in Nederland leidt dit tot soms erg heftige discussies."

Want ook in Nederland wordt er online uitgebreid bericht over de Rifprotesten. Wordt daar ook de nadruk op verschillende facetten van hetzelfde nieuws gelegd?

Swipe door deze twee Marokkaans-Nederlandse nieuwsbronnen om het verschil te zien:

Nogmaals: zoek de verschillen

Lees beide, en je kent de verschillende lezingen bij dit verhaal. Maar dat gebeurt in de praktijk maar weinig: lezers zijn vaak trouw aan 'hun' medium. Sjoukje: "Daarom is het nuttig je af te vragen of een bron bepaalde belangen heeft. En om verschillende media te volgen."

STER reclame