110 mensen op een paaltje in het Markermeer
Aangepast

Teuntje en 100 anderen wachten in het Markermeer op psychiatrische zorg

Hierboven geen recordpoging, maar een schreeuw om aandacht voor de lange wachtrijen in de geestelijke gezondheidszorg. Vandaag stonden in het Markermeer bij Hoorn meer dan honderd mensen op kleine houten paaltjes om te symboliseren dat te veel mensen die hulp nodig hebben geen kant op kunnen.

Initiatiefnemer van de actiedag is Stichting Mind, die opkomt voor de belangen van patiënten en hun familie. Directrice Marjan ter Avest legt uit: "Sommige mensen die zorg nodig hebben moeten wel tot anderhalf jaar wachten voor er een behandelplek voor ze is bij een instelling of in een praktijk. En de problemen die ze al hebben, worden in die tijd alleen maar erger."

Teuntje (23) staat voor haar moeder, die lijdt aan depressie, op een paaltje

Teuntje (23) stond zelf op zo'n wachtlijst en zag hetzelfde gebeuren bij haar moeder, die ook aan een depressie lijdt. We spraken haar voor ze haar paaltje opklom.

"Als je depressief bent en eindelijk de moed hebt verzameld om te zeggen dat je hulp nodig hebt, is het zó pijnlijk als je ook daarna nog weer moet wachten om die hulp te krijgen. Dan beland je in een soort leegte en dat is echt verschrikkelijk."

Wat moet er dan gebeuren? Ter Avest: "De overheid moet de regie nemen. De staatssecretaris heeft wel ingegrepen bij het geval van Emma, daar ben ik ook blij om, maar zoals Emma zijn er meer. Er moet voor de jeugd sneller zorg worden geregeld in gemeenten. Daar moet sneller iemand opstaan die zegt: we gaan een plek voor je zoeken, zodat je behandeld wordt voor, bijvoorbeeld, een eetstoornis."

"Maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij instellingen en praktijken. Als er voor iemand geen plek is bij de ene, moet die worden doorgestuurd naar de andere behandelplek. Maar daarmee verlies je wel een patiënt en dus inkomen. Die mentaliteit moet in onze ogen verdwijnen."

Als er geen geld komt, moeten we ook niet klagen over verwarde mensen.

Medewerker uit de psychiatrische zorg

Niet alleen mensen die psychiatrische zorg nodig hebben, kampen met de problemen van wachtlijsten. Het is, net zoals voor Teuntje, voor veel mensen in de omgeving van iemand met een probleem ook lastig iemand zo te zien vastlopen.

Ook leden van andere stichtingen doen mee aan de actiedag

Een medewerker van een GGZ-instelling vertelt: "De regering moet geld vrijmaken voor de GGZ. Daarmee moet veel meer zorg beschikbaar gesteld worden, in plaats van te bezuinigen in mij, mijn collega's, woonvormen en behandelingen. Want als dat niet gebeurt, moeten we ook niet klagen dat er meer verwarde mensen zijn op straat."

"Ik ben nu vooral druk met administratie en daardoor minder met mijn cliënten. Als er wel geld vrij zou komen en dat zou gaan naar meer collega's voor mij, kan ik cliënten weer aandacht geven en veel eerder signaleren wanneer iets mogelijk misgaat en ingrijpen. Dan kan ik weer gewone gesprekken voeren met mensen, in plaats van pas praten als er weer eens iets fout is gegaan."

Deel artikel: