Daphne Koster, Anouk Hoogendijk en Kelly Zeeman vieren de overwinning op PSV
Aangepast

Waarom worden vrouwelijke voetballers niet gehuldigd?

Met een landkampioenschap én een bekerwinst zou voor het elftal van Ajax gegarandeerd een huldiging van hun eigen club en Amsterdam op het Museumplein op de agenda staan. Maar alleen als het om de mannen gaat. Want de vrouwen wonnen afgelopen seizoen beide prijzen maar kregen geen huldiging.

Dat zou wel zo moeten zijn, vindt een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad. Daarom dienen ze vandaag een motie in om álle Amsterdamse topsporters in de toekomst te huldigen. Ongeacht geslacht.

Waarom is die huldiging voor de Ajax-vrouwen er niet?

Voor Ajax zelf hoeft het niet zo. Zo'n huldiging staat of valt bij de animo die ervoor is, zegt een woordvoerder van de club. En die is simpelweg (nog) niet groot genoeg: "Vrouwenvoetbal groeit, en dat is mooi, maar op dit moment is een huldiging wat te groots. De kampioenswedstrijd was bijvoorbeeld niet uitverkocht, dat geeft wel wat aan."

Ajax-vrouwen vieren landskampioenschap

Dat betekent overigens zeker niet dat de Ajax-vrouwen niet geëerd worden om hun prestaties, zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. Samen met Ajax zijn zij verantwoordelijk voor de huldiging van de Ajax-mannen. "Ze zijn langsgekomen bij de ambtswoning van de burgemeester en hebben een rondvaart door de grachten gekregen."

Ik vraag me af of ik zelf op een huldiging zat te wachten.

Daphne Koster

Ajax-aanvoerder Daphne Koster vindt dat al een grote blijk van waardering. "Ik vraag me af of ik zelf op een huldiging zat te wachten. Maar je moet ook kijken waar op dat moment vraag naar is. Dat je er wel vanuit gaat dat die behoefte vanuit fans er kan zijn."

De mannen van Ajax zouden overigens niet alleen worden gehuldigd om te proosten op hun overwinningen, maar om een grote massa mensen op één plek te houden. Simpelweg het bewaren van de openbare orde dus. "Als er 200.000 fans naar de hoofdstad komen, doen ze dat zo niet op allerlei verschillende momenten en plekken verspreid over de stad."

Kan de politiek hier iets aan veranderen?

D66-raadslid Alexander Hammelburg vindt van wel. Samen met PvdA, GroenLinks, CDA en SP heeft D66 een motie ondertekend waarin de burgemeester en wethouders wordt gevraagd om alle topsporters te eren, en niet alleen de mannen.

Gelijkheid is niet vanzelfsprekend, daar moet je iets aan doen.

Alexander Hammelburg

De overheid heeft volgens Hammelburg de plicht om zich daarmee te bemoeien. "Gelijkheid is niet vanzelfsprekend, daar moet je iets aan doen."

Staan we volgend jaar met z'n allen op het Museumplein voor de Ajax-vrouwen?

Als je vindt dat er meer animo voor moet zijn, moet een huldiging zichtbaar zijn, zegt Hammelburg. Die moet dan ook van tevoren worden aangekondigd: "Dan weten mensen dat we trots zijn."

Anouk Hoogendijk, Marlous Pieëte en Daphne Koster na het veroveren van de landstitel

Koster vindt het goed dat er wordt nagedacht over hoe een stad of land omgaat met kampioenen. "Ongeacht of je nou man of vrouw bent."

Overigens mogen fans van de Ajax-vrouwen prima zelf een huldiging organiseren. Alleen even vergunningen voor regelen, zegt de woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

Deel artikel: