Aangepast

Nederland 'ontpilt', welke anticonceptie gebruiken jonge vrouwen dan?

Of je het nou doet om van je acne af te komen, je tampons niet praktisch vindt of als je niet zwanger wil raken: voor veel vrouwen biedt de pil uitkomst. Maar die is lang niet altijd prettig in gebruik. Uit onderzoek blijkt ook dat steeds minder vrouwen hem gebruiken.

De pil blijft het meest gebruikte anticonceptiemiddel, maar wordt wel veel minder gebruikt dan vijf jaar geleden. Andere methodes worden juist populairder, blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids. Waar kiezen vrouwen voor als ze bewust geen pil gebruiken?

Lydia: koperspiraaltje

Voor Lydia van Rooijen (22) was de pil geen optie, wist ze toen ze drieënhalf jaar geleden naar de huisarts ging voor anticonceptie. "Ik ga niet zo heel lekker op hormonen, daar raak ik een beetje van in de war. En ik kan zelfs mijn tanden vergeten te poetsen, dus dan is iedere dag de pil slikken al helemaal geen goed idee."

Lydia is met haar koperspiraal, waar geen hormonen in zitten, een stuk heftiger en onregelmatig ongesteld. Dat wil je toch juist niet? "Ik voel het aankomen dus dan kan ik de nodige middelen inslaan. Vriendinnen vragen er vaak naar en dan vertel ik gewoon eerlijk dat het niet altijd feest is. Maar ik ben maar zeven tot acht keer ongesteld per jaar. Daar teken ik voor."

Fleur: implanon

"Ik ben van pil naar implanonstaafje in mijn arm geswitcht vanwege het risico op trombose", zegt Fleur (29). "De pil zorgt voor een verhoogd risico daarop en ik had een medische oorzaak waardoor ik ermee moest stoppen."

Terwijl Fleur geen klachten had: "Van de pil niet en nu ook niet van de implanon. Maar ik ben hier wel veel meer over te spreken. Ik hoef niet meer elke keer een pil te slikken, het is een hormoon minder en ik hoef er de komende drie jaar niet naar om te kijken. Ik ben ook bijna niet meer ongesteld, je doet er haast geen tampon voor in."

Het zetten van zo'n staafje is volgens Fleur een fluitje van een cent: "De huisarts verdooft het plaatselijk en dat is het enige prikje dat je voelt." Daarbij geeft ze wel een kanttekening, want: "Dat verschilt per persoon". Net als de uitwerking van zo'n staafje.

Lucinde: prikpil

Toen Lucinde Akkerman (18) op haar vijftiende aan de pil begon, kwam ze vijftien kilo aan. "Ik veranderde van een tenger meisje naar iemand met nogal wat kilo's erbij. Ik was ook nog eens heel vaak ziek en had last van stemmingswisselingen, dus ben toen gestopt."

Doordat ze daarna Hodgkin, een vorm van kanker, kreeg is ze niet meteen weer met andere anticonceptie begonnen. Maar toen Lucinde gezond werd verklaard, merkte ze hoe fijn het was dat ze geen pil meer nam. Toch ging ze voor de zekerheid twee maanden geleden aan nieuwe anticonceptie: de prikpil. Iedere drie maanden moet ze naar de huisarts voor een shot hormonen.

"In het begin vond ik dat heel eng. Ik was bang dat mijn klachten weer terug zouden komen en dacht bij alles dat het door de prikpil kwam. Ik had afgelopen maanden vaak hoofdpijn, maar ik zat ook in m'n eindexamenperiode. Nu ik geslaagd ben, is dat weg."

"Ik heb bewust geen spiraal of staafje, ik was heel bang dat het zou gaan ontsteken. Ik vind het eng als er iets in m'n lichaam zit."

Annique: Mirena-spiraaltje

Annique Reinink (24) wilde twee jaar geleden "de condooms de deur uitdoen en van de pil af". Om toch beschermd te zijn tegen zwangerschap ging ze voor een Mirena-spiraaltje. Anders dan een koperspiraaltje zitten daar wel hormonen in. "Het speelde ook wel mee dat er minder zijn dan bij de pil. En ze worden afgegeven op de plek waar ze moeten zijn, dus in een lagere concentratie."

Minder hormonen was niet Anniques belangrijkste reden. "Ik vond het bij de pil niet zo'n fijn idee dat die niet betrouwbaar is als je ziek bent en moet overgeven of diarree hebt. En je kunt 'm gewoon vergeten."

"Als ik nu rondloop denk ik niet: er zit zo'n ding in m'n lichaam. Je hoeft nergens aan te denken, het voelt vrij en betrouwbaar. Alleen het zetten is niet zo chill. Maar dan moet je maar flink aan de Ibuprofen en dan is het wel te doen."

Siri: condooms

"Ik was inmiddels al tien jaar aan de pil toen ik me af begon te vragen hoe het nou is om niet meer die hormonen in te nemen", vertelt Siri Geluk (24). Daarom stopte ze tweeënhalve maand geleden met de pil. Niet omdat ze klachten had, maar haar vriendinnen en haar zus hadden het er allemaal over. "Toen dacht ik: ik ga het ook proberen."

"Eerlijk gezegd merk ik minder verschil dan ik hoopte. Ik ben misschien iets minder gestresst dan een paar maanden geleden. Terwijl ik nu juist bezig ben met het afronden van mijn scriptie en stage en ik juist gestresster zou moeten zijn."

Geen pil, betekent wel condooms als je het veilig wil doen. "Ik heb het wel met mijn vriend besproken, maar ik vond het mijn keuze. Ik was degene die de hormonen innam. En mijn vriend was er niet echt op tegen. Als hij dat wel was geweest, zou ik me überhaupt afvragen of hij de juiste voor mij was."

Deel artikel: