NOSop3

NOSop3

Trump en de Russen: what's the big deal?

Trump en de Russen NOS

Donald Trump en de Russen, het blijft een heikel punt. Vandaag staat voor de zoveelste keer een belangrijk moment op de agenda: de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions getuigt voor de Senaatscommissie in het onderzoek naar het ontslag van FBI-directeur James Comey.

Hij gaat reageren op de beschuldigingen van Comey van afgelopen donderdag.

Maar waarom is dat contact met de Russen eigenlijk zo erg? Amerika-correspondent Arjen van der Horst legt het uit:

Waarom dit contact zo beladen is

Contact met de Russen ligt gevoelig, omdat Trumps campagneteam heeft gelogen over contact met de Russen.

Amerika-correspondent Arjen van der Horst

Normaal gesproken is contact tussen regeringsleiders tijdens een campagne niet zo'n probleem. Volgens Arjen had Trump ook met premier Rutte kunnen bellen. Toch ligt het contact met de Russen iets gevoeliger. "Tegen de Russen gelden sancties vanwege de situatie op de Krim. Daarnaast speelt een rol dat Trumps campagneteam heeft gelogen over contact met de Russen."

Sessions voor de Senaat

FBI-directeur James Comey beschuldigde president Trump ervan dat die hem heeft ontslagen vanwege het FBI-onderzoek naar mogelijke banden van Trumps campagneteam met Rusland. Hij twijfelt er niet aan dat de Russen zich bemoeid hebben met de verkiezingen.

Dat riep nieuwe vragen op over de relatie van de minister van Justitie, Comey's directe baas, met Russische gezagsdragers. Want waarom bemoeide hij zich met Comey's ontslag? Sessions houdt zich niet meer bezig met het onderzoek, omdat hij er zelf in voorkomt.

Sessions heeft tijdens de verkiezingscampagne twee keer contact gehad met de Russische ambassadeur in Washington. Geen probleem, volgens hemzelf. Sessions sprak namelijk met Sergej Kisljak als lid van een Senaatscommissie, en niet als lid van het campagneteam van Trump.

Zijn verhoor begint om 20.30 uur Nederlandse tijd.

Het campagneteam van Trump zit dus in een lastig parket. Wanneer wordt bewezen dat ze tijdens de verkiezingen contact hebben gehad met de Russen, dan volgen er strafrechtelijke stappen. Als óók nog blijkt dat Trump hiervan afwist, dan kan hij worden afgezet. Maar dan moet wel een meerderheid van de Republikeinen instemmen, en vooralsnog ontbreekt daarvoor de politieke wil.