Trump en de Russen

Trump en de Russen: what's the big deal?

Donald Trump en de Russen, het blijft een heikel punt. Vandaag staat voor de zoveelste keer een belangrijk moment op de agenda: de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions getuigt voor de Senaatscommissie in het onderzoek naar het ontslag van FBI-directeur James Comey.

Hij gaat reageren op de beschuldigingen van Comey van afgelopen donderdag.

Maar waarom is dat contact met de Russen eigenlijk zo erg? Amerika-correspondent Arjen van der Horst legt het uit:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Contact met de Russen ligt gevoelig, omdat Trumps campagneteam heeft gelogen over contact met de Russen.

Amerika-correspondent Arjen van der Horst

Normaal gesproken is contact tussen regeringsleiders tijdens een campagne niet zo'n probleem. Volgens Arjen had Trump ook met premier Rutte kunnen bellen. Toch ligt het contact met de Russen iets gevoeliger. "Tegen de Russen gelden sancties vanwege de situatie op de Krim. Daarnaast speelt een rol dat Trumps campagneteam heeft gelogen over contact met de Russen."

Het campagneteam van Trump zit dus in een lastig parket. Wanneer wordt bewezen dat ze tijdens de verkiezingen contact hebben gehad met de Russen, dan volgen er strafrechtelijke stappen. Als óók nog blijkt dat Trump hiervan afwist, dan kan hij worden afgezet. Maar dan moet wel een meerderheid van de Republikeinen instemmen, en vooralsnog ontbreekt daarvoor de politieke wil.

Deel artikel: