1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
Aangepast

Eindhoven 'de gekste' bij starters op de woningmarkt

In Eindhoven gaan relatief gezien de meeste woningen naar koopstarters. In 2016 ging bijna de helft van alle verkochte huizen naar een starter, blijkt uit cijfers die NOS op 3 heeft opgevraagd bij het Kadaster. De Brabantse stad wordt op de voet gevolgd door Amsterdam en Almere.

NOSop3

Dat Eindhoven een aantrekkende werking heeft op jonge huizenkopers valt te verklaren. De studentenaantallen op de TU Eindhoven zijn gestegen van 7500 in 2012 naar 11.000.

Dat zorgt voor een grote groep potentiële starters in de stad. Daarnaast zijn de grote bedrijven in de regio Brabant (samen heten die Brainport Eindhoven) flink gegroeid, wat weer voor meer banen zorgt.

Toen ik hier 24 jaar geleden kwam, lag er niemand in het park. Nu ligt het helemaal vol.

Omroep Brabant-journalist Jan de Vries

Het lukt volgens wethouder Yasin Torunoglu niet alleen om Eindhovense oud-studenten in de stad te houden, ook alumni van omliggende steden trekken naar de stad: "Uit Tilburg komen ze hier bijvoorbeeld niet meer alleen maar werken, maar ook wonen na hun studie."

Nederlandse Freelancers / Your Captain Luchtfotografie
De TU Eindhoven

En dat heeft invloed op het leven in de stad, merkt ook Omroep Brabant-journalist én Eindhovenaar Jan de Vries. "De universiteit had vroeger vooral mannelijke nerds. Maar nu zijn er steeds meer vrouwen komen studeren."

"Ook de hogeschool en design academy groeien. En dat brengt toch een andere sfeer met zich mee. Toen ik hier 24 jaar geleden kwam, lag er niemand in het park. Nu ligt het helemaal vol."

Nederlandse Freelancers/Anita Pantus
Dutch Design Week Eindhoven

De groei van koopstarters wordt ook veroorzaakt door een heel andere groep: expats, die aan de slag gaan bij een van de grote bedrijven. Zij komen al tijden naar Eindhoven, maar het verschil is dat ze zich de laatste jaren ook in de stad settelen.

"Je ziet dat zij hier eerst voor een paar jaar kwamen", zegt Torunoglu. "Maar ze gaan nu ook kopen omdat ze hier willen blijven."

Eindhoven is ook bij hen cool geworden, merkt de Vries. "De Dutch Design Week trekt mensen van over de hele wereld en wordt steeds groter. De stad heeft de blik naar buiten. Dat spreekt veel mensen aan, vooral jongeren."

Eindhoven is een hippe stad geworden, vindt De Vries. "Denk maar aan Strijp-S, een oud bedrijventerrein van Philips dat nu is omgebouwd tot woon- en werkplek voor creatievelingen."

Meer mensen is minder woningen

Maar de komst van zoveel mensen brengt ook problemen met zich mee. Doordat er niet genoeg huizen zijn, wordt het voor starters ook in Eindhoven steeds lastiger om een woning te kopen. De stad lijkt wat dat betreft steden als Amsterdam en Utrecht achterna te gaan.

Daarom zegt de wethouder groots in te zetten op het bijbouwen van woningen voor starters. "Het feit dat we het zo goed doen betekent niet dat we stil kunnen zitten", zegt Torunoglu. "Ook hier merken we dat er veel spanning is op de woningmarkt. Bijzonder in Eindhoven is dat we een groot deel van lege oude panden in woningen voor starters en andere doelgroepen veranderen."

Toch vindt niet iedereen dat genoeg, merkt De Vries van Omroep Brabant. "In de gemeenteraad vinden sommige partijen dat Eindhoven zich vooral richt op huisvesting en voorzieningen voor expats, maar de Eindhovenaar zelf soms vergeet. Het zou mij dan ook niets verbazen als dat een thema wordt tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen."

Deel artikel: