NOSop3

NOSop3

Dit zeggen jongeren in dé hipsterwijk van Londen over de uitslag

Guus Dietvorst
Geschreven door
Guus Dietvorst
redacteur NOS Online

"Corbyn heeft de beste boodschap, de beste energie en de beste persoonlijkheid." De 30-jarige Alex woont in de Londense hipsterwijk Hackney. Hij stemde gisteren voor het eerst in de Britse parlementsverkiezingen, en met hem veel leeftijdsgenoten. Het lijkt erop dat de jongeren de Labour-partij van Corbyn terug in het zadel hebben geholpen.

"Het is een teken dat er verandering aankomt"

Alex staat in de zon voor het café waar hij eigenaar van is. Hij vertelt dat hij is gaan stemmen vanwege een slechte herinnering aan een jaar geleden. "Ja, het brexit-referendum. Dat liep voor ons jongeren heel slecht af. Dat wilde ik nu niet laten gebeuren. En wij blijkbaar met z'n allen niet, want het lijkt erop dat een hoop jonge mensen nu het juiste hebben gedaan."

Guus Dietvorst

In Hackney stemde gisteren meer dan drie kwart van de mensen op Labour. Ruim 10 procent meer dan bij de vorige verkiezingen in 2015. Bij het brexit-referendum stemde zo'n 79 procent voor 'stay'. Zo'n 45 procent van de inwoners is jonger dan 30.

En wat is dan het juiste volgens Alex? "Een stem op Corbyn is gewoon de meest vredelievende stem. Hij is een pacifist en hij wil er voor iedereen zijn, ook voor de jonge mensen. Nou, kom daar maar eens mee aan bij die andere partij."

Inga staat om de hoek haar fiets los te maken. Ook zij wil best even vertellen wat er zo goed aan de verkiezingsuitslag is. "Het is een teken dat er verandering aankomt. Wat ik vooral goed vind, is dat Labour zegt: wij zijn er voor iedereen, niet voor sommigen."

Inga Guus Dietvorst

Toch is 29-jarige Inga niet zo lyrisch als veel van haar buurtgenoten. "Ik vind de idealen van Corbyn heel goed, maar de man zelf niet. Hij heeft het gewoon niet. Dus ik denk niet dat hij een goede premier zou zijn." Inga hoeft zich daarover vooralsnog geen zorgen te maken, want Theresa May heeft vanochtend gezegd op haar plek als premier te blijven. Ze wil een coalitie aangaan met de Noord-Ierse partij DUB.

Als het chaos wordt, of zelfs nieuwe verkiezingen, dan vind ik dat alleen maar geweldig.

Josh

Die coalitie, daar kijkt Josh (23) heel erg naar uit. "Dan moet May strijden voor elk klein punt, omdat ze iedereen mee moet krijgen. Dat is toch fantastisch?", vertelt hij met veel handgebaren. "Als dat chaos wordt, of zelfs nieuwe verkiezingen, dan vind ik dat alleen maar geweldig."

Het mag duidelijk zijn dat ook Josh op Labour heeft gestemd. "Ja, en dat was voor het eerst en helemaal vanwege Corbyn. Hij is de enige die spreekt over dingen die ons echt aangaan: huisvesting, zorg."

Guus Dietvorst

Josh weet ook wel waarom zijn wijk massaal Labour heeft gestemd. "Jonge mensen geloven nog dat verandering mogelijk is. Oudere generaties denken bij de voorstellen van Corbyn: dat gaat nooit werken. Terwijl wij zeggen: je hebt het nog niet geprobeerd toch? Misschien werkt het wel."

'Brexit-onderhandelingen spelen mee'

De 31-jarige Yael staat een stukje verderop in de straat. Ook zij is enthousiast over Corbyn, maar volgens de van oorsprong Canadese is er een belangrijkere reden voor het succes van Labour. "Het feit dat May het hard wil spelen bij de brexit-onderhandelingen, speelt mee voor ons in Hackney."

Guus Dietvorst

"Wij waren natuurlijk tegen de brexit", zegt ze met spijt in haar stem. "En nu willen we in ieder geval een goede relatie met de EU. Dan moet je dus niet bij May zijn. Zij begon meteen ruzie te maken met de EU. Daar wilde ze mee doorgaan en nu hebben de jongeren daar een stokje voor gestoken."

Of de Britse jongeren dat echt hebben gedaan, zal binnenkort blijken. Over tien dagen beginnen de gesprekken tussen de Britten en de EU en er is een kans dat het "een zootje wordt".