NOS Op 3
NOS

Jonge Britten hebben een flinke stempel gedrukt op de verkiezingen van gisteren. Mede dankzij de jonge stemmers haalde de conservatieve premier May geen meerderheid en won Labour flink. We vroegen jonge mensen van buiten Londen wat zij van de uitslag vinden.

De reacties door de telefoon wisselen nogal. Ze gaan van 'heel blij', 'voorzichtig positief' naar 'teleurstellend' en 'dramatisch'.

NOS / Luke

De 22-jarige Luke uit Kirklees stemde in 2015 nog conservatief, maar heeft nu voor Labour gekozen. "Ik vind dat May te veel naar rechts is opgeschoven. Dat heeft ze gedaan om de mensen te pleasen die ook voor de brexit hebben gestemd, maar daar is ze mensen zoals ik mee verloren."

Ook anderen denken dat de uitslag van alles te maken heeft met de brexit. "Ik denk dat veel jongeren teleurgesteld waren door de brexit-uitslag van het referendum", zegt Sean (24) uit Manchester. "Het voelde alsof hun toekomst van ze gestolen werd door oudere generaties."

Layla (19) uit Hendon is het met hem eens. "Wat wij hebben laten zien met deze verkiezingen is dat we klaar zijn met de luie, afwijzende en minachtende keuzes die de huidige generatie politici maakt. We moeten in actie komen, voordat hier ook iemand als Trump opstaat. We willen niet meer overstemd worden door de meer politiek betrokken, vaak rechtse, mensen."

NOS / Sean

Studente Chanté (20) uit Bristol denkt dat sociale media een groot effect hebben gehad. "Jongeren luisteren nauwelijks radio en kijken weinig nieuws op tv. Op sociale media was het dit keer echter onmogelijk om politiek te missen, het ging er overal over. Daarnaast zijn sociale media erg effectief voor het enthousiasmeren van mensen."

Ten slotte heeft Corbyn het volgens hen gewoon erg goed gedaan. "Door te beloven iets aan het studiegeld te doen bijvoorbeeld", zegt Sean. "Corbyn is een socialer alternatief. Mays beleid is niet gunstig voor het hele land", zegt Luke. En: "Corbyn deed minder aan moddergooien tijdens de campagne dan May."

NOS / Layla

Layla brengt het nog stelliger. "Nooit eerder heb ik zoveel oprechtheid gezien in een politicus. En ook al ben je het niet met hem eens, hij is iemand die jou dan nog steeds kan inspireren. Hij heeft daarmee veel mensen aangetrokken om te gaan stemmen."

En de conservatieven?

Sommige Britten zijn bezorgd. Ze vrezen dat hun land in een politieke impasse zal belanden nu de conservatieven geen absolute meerderheid meer hebben. Helemaal nu het land met de EU zou gaan onderhandelen over de brexit.

Zo ook conservatief Joshua (26) uit Bristol. "Het is de slechtst mogelijke tijd voor zo'n resultaat", verzucht hij. "Het gaat het land veel onzekerheid opleveren. Theresa May en de conservatieven hadden een kleine meerderheid, maar dat was er tenminste nog een. Die meerderheid is nu weg. Er is geen twijfel over mogelijk dat dit haar onderhandelingspositie met de EU zal verzwakken."

Er zal toch een coalitie gevormd moeten worden en iemand zal toch de brexit regelen.

Joshua

Op het gebied van politieke onzekerheid heeft hij volgens sommige Labour-stemmers een punt. "Het is misschien wat lastig omdat niet één partij alles bepaalt", zegt Chanté. "Maar het is al een keer eerder gelukt."

Volgens de anderen komt het wel goed. "Deze verdeeldheid is een goede vertegenwoordiging van het land op dit moment", zegt Luke. "En uiteindelijk komt het wel goed. Er zal toch een coalitie gevormd moeten worden en iemand zal toch de brexit regelen. En samenwerken is tenslotte waar de politiek om draait."

STER reclame