Jongeren maken een selfie met Labour-kandidaat Jeremy Corbyn in Leeds
Aangepast

Wat je moet weten over de Britse verkiezingen morgen

Morgen mogen alle Britten naar de stembus. Maar waar gaan de verkiezingen eigenlijk over? Zes vragen over de verkiezingen aan correspondent Suse van Kleef.

Alwéér verkiezingen? Waarom?

In april schreef premier Theresa May van de Conservatieven nieuwe verkiezingen uit in het Verenigd Koninkrijk. Snap elections: vervroegde verkiezingen dus. "May moet straks gaan onderhandelen over de brexit, maar wil eerst haar positie in de partij, in het Britse parlement en in Brussel versterken", legt Suse uit.

Theresa May op campagnetour in Derby

"May wil een veel grotere zetelmeerderheid in het parlement", zegt Suse. "Ze heeft nu een krappe meerderheid en dat maakt regeren moeilijker. Ze wordt vaak tegengewerkt, vindt ze. Ook denkt May dat een grotere meerderheid haar ook een sterkere positie zou geven in de brexit-onderhandelingen."

May koos haar moment zorgvuldig, zegt Suse. "De conservatieven hadden een enorme voorsprong op Labour, die oppositiepartij lag totaal op zijn gat. Het ideale moment voor verkiezingen dus. Tenminste, dat dacht ze."

Waar gaan de verkiezingen over?

Theresa May wilde dat deze verkiezingen over brexit gingen. En ze wilde zichzelf presenteren als een sterke en stabiele leider, haar campagneslogan was niet voor niets 'Strong and stable leadership'.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Maar ze heeft een hele zwakke campagne gedraaid", vertelt Suse. "Haar optredens in televisieshows waren niet overtuigend, als ze het land inging en met de kiezer praatte kwam dat stijfjes en ongemakkelijk over. Ook weigerde ze mee te doen aan het leiderschapsdebat bij de BBC."

De aanslagen hebben ervoor gezorgd dat Theresa May naar de eindstreep strompelt.

Suse van Kleef

En toen kwamen er ook nog aanslagen...

"De aanslagen hebben gezorgd voor vragen over haar functioneren als baas van het land", zegt Suse. "Er is kritiek gekomen op haar positie als minister van Binnenlandse Zaken, de baan die ze had voor ze premier werd. Ze heeft toen bijvoorbeeld bezuinigd op de politie en veiligheidsdiensten. Veel mensen roepen nu dat dat een slecht idee was."

Door de gebeurtenissen van de afgelopen maand gaan de verkiezingen nu heel ergens anders over. "Wat je nu ziet is dat het veel minder gaat over de brexit, en veel meer over nationale veiligheid. De andere grote verkiezingsonderwerpen zijn naar de achtergrond verdwenen door de moeizame campagne en de aanslagen."

Jeremy Corbyn op campagne in Wales

Wordt het dan nog wel spannend?

Zes weken geleden was dus nog een groot deel van het land ervan overtuigd dat May een sterke leider was. Nu is dat niet meer zo. Maar echt spannend lijkt het niet te worden: in Groot-Brittannië gaan ze nog steeds uit van een overwinning van May. "Maar of de meerderheid in het parlement zo groot wordt als May hoopte, dat denk ik niet. Die monsteroverwinning lijkt er niet te komen", vertelt Suse.

"De campagne van Labour is beter dan verwacht, Jeremy Corbyn doet het goed in het land, is op zijn gemak onder de kiezers en trekt duizenden aanhangers bij zijn rally's. Ook z'n tv-optredens zijn beter dan voorheen."

Maar het is waarschijnlijk niet genoeg. "Hij doet het in een aantal districten heel erg goed, daar is zijn aanhang dan ook groot. Maar er zijn ook heel veel districten waar mensen echt niets van hem moeten hebben", zegt Suse.

De vraag is: kun je ervan uitgaan dat jongeren naar de stembus gaan? Dat denk ik niet.

Suse van Kleef

Er gingen niet veel jongeren stemmen bij het referendum. Nu wel?

"Dat denk ik niet. Jongeren stemmen vaak op Labour, maar ik las net een peiling dat maar 50 procent van hen zegt zeker te gaan stemmen morgen", zegt Suse. "Terwijl de 60-plusser altijd naar de stembus gaat en vaak voor de Conservatieven kiest."

"Als de jongeren massaal naar de stembus gaan, maakt Labour nog een kans en kan het spannend worden. Maar zo ziet het er nu dus niet naar uit."

De 'battlebus' van Theresa May: met haar slogan

Wat gebeurt er met Brexit als Labour tóch wint?

"In het onwaarschijnlijke geval dat Labour toch de grootste wordt, gaat de brexit gewoon door", vertelt Suse. Wel verandert de toon, denkt ze: "Jeremy Corbyn wil vriendschappelijkere onderhandelingen met Europa."

Maar volgens Suse is dat niet waar deze verkiezingen uiteindelijk om draaien. "Het gaat toch nog steeds over een overwinning van May. De vraag is meer: hoe groot wordt de meerderheid? Over twee jaar moet er een deal liggen met de EU. Hoe groter de meerderheid, hoe makkelijker zij haar brexitplannen door het parlement krijgt."

Deel artikel: