NOS Op 3
NOS / Ivo Duijsings

Nog tot ver buiten het Old Trafford-cricketstadion was gisteravond te horen dat 50.000 mensen "Manchester, we zijn sterk" meeblèrden met Robbie Williams. En dat ze begonnen te juichen toen Justin Bieber zei dat liefde altijd overwint.

Het geeft goed aan wat de vibe was tijdens One Love Manchester. Doel van het benefietconcert: geld ophalen voor de slachtoffers van de aanslag van bijna twee weken geleden, toen Ariana Grande verderop optrad in de Manchester Arena.

Misschien nog wel belangrijker was laten zien dat je je niet gek moet laten maken door haat en terreur. En dat lijkt meer dan gelukt, blijkt uit de gesprekken met de concertgangers die wij tegen het lijf liepen.

Zo kwamen we een stel tegen dat de hele avond tegen de buitenkant van het stadion aan zat te kijken en alleen maar de muziek kon horen. "Maar dat vinden we niet erg", vertelde het meisje. "Het gaat erom dat je positiviteit uitstraalt, door alleen al hier te zijn en de slachtoffers te steunen."

Ze is blij dat er mensen naast haar staan die ook geen kaartje konden krijgen maar toch zijn gekomen, omdat ze hetzelfde erover denken als zij. "Van dokters tot taxichauffeurs, door hen ben ik vandaag eerder trots dan verdrietig."

Het stel voor wie alleen de muziek genoeg is NOS

Hoe dapper het ook is dat er zo veel mensen naar het concert zijn gekomen, dat wil niet zeggen dat de angst helemaal is verdwenen. "Ik ben best emotioneel en bang, omdat het nu allemaal zo dichtbij is", zegt een meisje dat met haar vriendinnen op het concert is afgekomen.

De muziek heeft haar aan het denken gezet. In het bijzonder toen The Black Eyed Peas optraden met Where Is The Love? "Met de gebeurtenissen van de laatste tijd ga je je inderdaad afvragen waar die liefde is gebleven. Vooral ook omdat in dat liedje specifiek over terrorisme wordt gerapt."

Het meisje dat vooral werd geraakt door The Black Eyed Peas NOS

Toch is er vooral een fijn gevoel dat bij de vriendinnengroep overheerst. "Een gevoel van samenzijn, een gemeenschapsgevoel en dat niemand dat van ons af kan pakken."

Buiten de muren van het stadion staat tijdens het concert een vader te wachten die daar ook zo over lijkt te denken. Al was-ie niet meteen overtuigd van dat gevoel.

Hij en zijn dochter waren bij het concert van Ariana Grande tijdens de aanslag NOS

"Mijn dochter en ik waren twee weken geleden bij het concert van Ariana Grande toen daar de aanslag was. We raakten elkaar kwijt en waren volledig in paniek. Sindsdien is mijn dochter getraumatiseerd. Toch wilde ze hier persé heen, omdat ze gelooft dat ze het nodig heeft om tussen de mensen te zijn. Door haar veranderde ik van gedachte en ben ik hier vanavond."

STER reclame