NOSop3

Pinkpop over Justin Bieber: van 'tomaten gooien' tot 'hij is perfect'

ANP
Geschreven door
Anna Pruis
Redacteur NOS op 3

Het was dit jaar even slikken voor de hardcore Pinkpop-bezoeker: tienermeisjesicoon Justin Bieber op 'hun' festival. Het 23-jarige tieneridool staat op het affiche tussen acts als System of a Down, Green Day en Kings of Leon. En dat zorgt in het publiek voor een clash tussen gillende meisjes en ouwe rockers.

Pinkpop programmeert wel vaker grote commerciële popacts (denk aan Katy Perry en Pink), gecombineerd met rockbands die een ouder publiek trekken (Metallica en Motörhead). Maar nog nooit was de muziekkloof zo groot als dit jaar.

"Ik vind het echt klote", zegt rocker Marco, die al 15 jaar op rij naar Landgraaf komt. "Ik heb zelfs een Facebook-evenement aangemaakt voor tomaten gooien naar Justin Bieber, maar uiteindelijk werd het niets. Ik begrijp het wel, want ze moeten meer mensen aantrekken. Maar het is wel jammer voor de echte rocker."

Marco (midden) Anna Pruis / NOS

"In het begin zei ik: néé, wat doen ze?", vertelt Thijs. "Ik ben hier opgegroeid met rockbands en nu gooien ze het heel erg op de popmuziek."

Toch gaat hij Bieber wel een kans geven. "Ik sta altijd op deze plek en ga niet ergens anders heen. Ik ben toch wel benieuwd en ik denk dat hij wel een leuke act gaat neerzetten. Ik hoop alleen dat het publiek er een beetje normaal op reageert."

Thijs (midden) Anna Pruis / NOS

De programmering van Pinkpop wordt grotendeels geregeld door een speciale commissie, waar ook organisator Mojo bij betrokken is. Pinkpop-baas Jan Smeets moest ook wel even slikken toen hij van hen hoorde dat Bieber op de rol stond.

"Ik zei: Fuck you, dat gaan we toch niet doen?", vertelde hij op NPO Radio 1. "Ze hebben er lang over moeten doen om mij uiteindelijk te overtuigen." Want uiteindelijk verkoopt het festival dankzij Bieber veel kaarten én boort het een heel nieuwe doelgroep aan: die gillende tienermeisjes. De kaarten voor zaterdag zijn mede dankzij Bieber en de andere grote naam, Martin Garrix, uitverkocht. Voor de andere dagen zijn er nog wel kaarten.

1/2Dringen voor een plekje bij Justin Bieber
2/2Pinkpop vol met Justin Bieber-fans: hij is gewoon perfect

"Je moet niet onderschatten dat alle grote artiesten zijn gestart als tieneridool", vervolgt Smeets. "Denk maar aan U2 en de Rolling Stones. Iedereen is gestart als Justin Bieber."

Voor het eerst

De Bieber-fans zijn in ieder geval op deze dag duidelijk te herkennen: jong, een T-shirt van hun idool en voor het eerst op Pinkpop. Zij verzamelden zich al vroeg dicht bij het podium. Om die reden heeft de organisatie maatregelen getroffen: alleen fans die zich vroeg meldden, kregen een bandje om later in het vak vooraan te kunnen staan.

Muna (tweede van rechts) Anna Pruis / NOS

Dit tot teleurstelling van veel beliebers, zoals de 13-jarige Muna en haar vriendinnen. "Het is eigenlijk niet heel duidelijk hoe je aan je bandje kon komen. We stonden op een supergoede plek, maar toen werd het vak ontruimd." Nu moeten ze Bieber van wat verder weg bekijken.

Alleen zaterdag

Een grote troost voor de trouwe Pinkpop-bezoekers: de meeste beliebers hebben alleen een kaartje voor de zaterdag. De andere dagen staan er nog heel wat rockbands op het programma: Live, System of a Down en Biffy Clyro. De meeste Bieber-fans zijn dan allang weer thuis.

Over het hele weekend verwacht Pinkpop zo'n 90.000 bezoekers. Volgens Smeets mist het festival net nóg een grote headliner. "Eigenlijk hadden we twee weken later moeten zijn, tijdens Rock Werchter", zegt Smeets. "Dan hadden we de Foo Fighters gehad. Daar verkoop je wel op uit."

Volg de Instagram Stories van NOS op 3 voor updates over Justin Bieber op Pinkpop.