Dewi is fanatiek sportzwemmer en leert voor sportleraar
Aangepast

Deze helden doen op hun vrije dag Baywatch na in Kijkduin

Je kon op deze eerste tropische dag van het jaar vrijwillig aansluiten in de file naar het strand. Je kon ook vrijwillig langs datzelfde strand staan, uitgerust met reddingsvest en verrekijker, voor de veiligheid van de strandbezoekers. Dat laatste deden Dewi en Maurice samen met zo'n twintig andere vrijwilligers.

"Ik kan wel gaan bakken op het strand, maar ik vind het veel leuker om iets actiefs te doen waar ik goed in ben", vertelt Dewi, die een opleiding volgt tot sportleraar en fanatiek sportzwemmer is. Die skills kunnen vandaag goed van pas komen, want het water is nog behoorlijk koud. Maurice: "Het kan verraderlijk zijn. Het water is zo'n 13 graden, terwijl de temperatuur op het land de 30 aantikt".

Maurice offert zijn vrije dag op om de veiligheid van de strandgangers in de gaten te houden

Op de post loopt jong en oud door elkaar. De hele tijd is er wel iemand iets aan het koken of bakken. "Je moet goed voor jezelf zorgen", legt Maurice uit. "Als er ineens een zoekactie is naar een vermist kind, heb je echt geen tijd om te eten."

De vrijwilligers zijn eerder opgetrommeld omdat de hoge temperatuur vroeg is dit jaar. Dewi: "Normaal beginnen we pas in juni, maar we hebben gelukkig genoeg man bij elkaar gescharreld voor deze onverwachte warme dag".

Voor de patrouilles zijn een reddingsboot, jetski en een terreinauto standaarduitrusting. Dit jaar breiden ze uit met een kleine 4X4 buggy en bigfoot-fietsen. Volgens Maurice zijn die vooral handig op drukke dagen. "Je kunt je door de mensenmassa manoeuvreren en bent toch behoorlijk snel."

De basis van Dewi en Maurice op het strand van Kijkduin

Alle vrijwillige reddingsbrigadiers doorlopen een traject met cursussen en trainingen. "Je mag niet zomaar op de boot varen, er komt best veel bij kijken", vertelt Dewi. Ze leren dingen als het behandelen van een snijwond - er zijn scherpe stenen bij Kijkduin - tot het 'lezen' van de zee. Maurice: "Als je ervaring hebt, zie je waar de gevaarlijke plekken zijn met veel stroming".

Vandaag is het strand behoorlijk vol, maar blijven de incidenten beperkt tot een korte vermissing van een kind en wat snijwonden. Geen reden tot paniek voor deze brigade, die de dag afsluit met een barbecue.

Deel artikel: