NOSop3

De mening van de gokkers: meer dan plek 9 is met dit lied niet haalbaar

ANP

Heeft dit glitterjurkje wel de juiste lengte? Is die achtergrond misschien te donkerblauw? En doet het liedje het wel goed in zowel West- als Oost-Europa? In de songfestivalverslagen gaat het telkens over de bookmakers die voorspellen wie er gaat winnen. Maar hoe bepalen gokkers eigenlijk welk liedje kans maakt?

We lopen nog eens langs bij de professionele gokkers ter plekke, over wie we al eerder dit artikel maakten. Zij willen best een paar tipjes van de sluier lichten. En vertellen ook meteen waarom ze niet op OG3NE inzetten.

Daniel, Panos, David en Gavin NOS

Liedjesvolgorde

"De volgorde van de liedjes is belangrijk", vertelt Daniel Gould. Er heeft nog nooit iemand gewonnen die als tweede moest, weet hij. "Als eerste mag je tenminste nog het spits afbijten, maar nummer 2 is echt de lul."

Vroeger werd er voor de volgorde geloot, maar tegenwoordig bepaalt de tv-regisseur wie wanneer mag zingen. Waar hij een liedje neerzet, daar kan je veel aan afleiden, volgens de mannen. "Kanshebbers Italië en Portugal staan op nummer 9 en 11, en Bulgarije als een-na-laatste, op 25. Allemaal plekken waar liedjes een goede kans hebben", zegt collega Panos Zannetos.

Die nummer 6-plek is niet gek. Het kan veel slechter.

Panos Zannetos

Is dat niet oneerlijk? "Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt", zegt Gavin. "Is het dan wel eerlijk om een goed liedje op een rotplek neer te zetten?"

Die nummer 6-plek voor Nederland is overigens niet gek, zegt hij. "De liedjes eromheen zijn ook aardig. Het kan veel slechter."

De kleding

Dan de outfits. Hierbij geldt voor vrouwen de regel: zorg dat je aan de goede kant van sexy zit. "Niet sletterig sexy, maar klassiek sexy", zegt Daniel. "En het moet bij het liedje passen: een baljurk kan bij een ballad, maar niet bij up-tempo-lied. Dan kan je er beter uitzien alsof je zo naar de club gaat."

De hoeveelheid naakt die je laat zien, kan belangrijk zijn als je stemmen wil van de mensen thuis, zegt Brit Gavin Lambert. "Het zijn vooral vrouwen die stemmen. Vaak kijken ze met het gezin. Als een vrouw te ordinair gekleed gaat, denken die vrouwen: zij zou er met mijn man vandoor gaan. Die krijgt mijn stem niet."

Macedonië: te kort jurkje voor de televote

OG3NE doet het heel goed in de kledingcategorie, zeggen ze. "Glamoreus en tijdloos klassiek", oordeelt Daniel. "Wel decolleté, maar met een doorzichtig stofje", voegt Panos goedkeurend toe.

De vocals en het lied

We gaan door op het liedje zelf. Daar gaat het mis bij Nederland, denken de gokkers. "Het is gewoon geen oorwurm", zegt Gavin. "En te ouderwets", zegt Daniel. "Echt jaren 80. Een beetje à la Wilson Philips met Hold on. Leuk om naar te luisteren, maar niet van nu."

Die zussen zijn de beste zangers op het hele songfestival.

Vocal coach in Kiev

Dat is trouwens geen kritiek op de zang, voegen ze snel toe. "Nee zeg", zegt een bevriende vocal coach die toevallig net langsloopt. "Die zussen zijn de beste zangers op het hele songfestival", zegt hij en kust zijn vingertoppen om het nog even kracht bij te zetten.

X-factor

Maar even terug naar die oorwurm, dat was het nummer van The Common Linnets toch ook niet? En zij werden tweede in 2014. Klopt, zeggen de gokkers, "maar zij hadden iets speciaals. Iets wat Portugal dit jaar heeft; iets intiems, iets authentieks. Je voelt er iets bij. Vooral voor de jury is dat belangrijk."

Portugal: kanshebber want het raakt je en is intiem

De X-factor kan intimiteit zijn, maar ook excentriciteit scoort. "Zoals de baard van Conchita, zoiets blijft hangen bij de televoters", zegt Gavin. "De mensen thuis zeggen 'ik stem op de baard', of zoals dit jaar: de gorilla die bij Italië mee danst."

Italie: kanshebber want catchy en met een dansende gorilla

Podium en graphics

Als het op het podium aankomt, worden de gokkers echt enthousiast. Dat de graphics en de act bij elkaar passen, is het aller-allerbelangrijkst, zegt Gavin.

Frankrijk is wat hem betreft te lui. "Een Eiffeltoren en een kaart? Heel goedkoop." Ook België gaat de mist in. "De zangeres is heel verlegen. Die moet je niet zo bombastisch neerzetten. Als je haar in een bos op een boomstam had neergezet, had het haar verlegenheid misschien versterkt."

België: graphics passen niet bij zangeres

En Nederland? De graphics zijn niet zo bijzonder, maar passen goed bij het lied, de sfeer en de outfits, vinden Daniel en Panos. Hoewel Gavin de teksten op de achtergrond iets 'te begrafenis-brochure' noemt. "Maar wel respectvol." Hij zucht. "Het is ook heel moeilijk om precies de juiste snaar te treffen."

Politieke allianties en neutraliteit

Ook politiek is natuurlijk belangrijk, bij het songfestival wordt veel op buurlanden of bevriende staten gestemd. Maar ook muzikaal kan een liedje typisch Oost- of West-Europees zijn. Italië, Portugal en Nederland zijn heel smaakneutraal, vindt Gavin. De liedjes van België en Duitsland daarentegen, zijn "te West-Europees om te winnen".

Totaalpakket

Uiteindelijk gaat het om het totaalpakket, besluiten de gokkers. Dat doet Nederland goed, op het lied na dan. Het eindoordeel voor OG3NE: "net wel of net geen top-10. Met plaats 9 mogen ze heel trots zijn, meer is niet haalbaar met dit lied", zegt Daniel. Panos en Gavin knikken beamend.

En wat moet Nederland volgend jaar doen om te winnen? De gokkers inhuren? "Daar hadden we het net nog over", zegt Gavin lachend tegen David. "We zouden best consultants kunnen worden", vindt David. "Als ze willen mogen ze zeker bellen", zegt Gavin. "Geef jij mijn nummer door?"

De winnaars volgens de gokkers? Het gaat tussen Portugal, Italië en Bulgarije, denken ze.

Bulgarije: andere kanshebber, doet het goed in West- en Oost-Europa