NOS Op 3
AFP

We aten vorig jaar meer avocado's dan ooit: 39 miljoen kilo. In 2008 was dat nog 10 miljoen. Niet gek: avocado's zijn hartstikke gezond. Er zitten veel gezonde vetten, vitaminen en vezels in. Maar er is ook een keerzijde, ook de avocado is milieubelastend.

De avocado is dus populair, maar daar schuilt volgens Sanderine Nonhebel, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in voedselvoorziening en milieu, het gevaar.

"Voedselhypes zijn in principe niet duurzaam. Ze veroorzaken onrust op de handelsmarkten en de landbouw kan dat niet bijhouden. Daardoor moeten er meer producten worden gehaald in andere delen van de wereld en dat levert dus meer milieubelasting op."

Toch blijft de avocado volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een milieuvriendelijke keuze. Kirsten Palland: "Op dit moment komen de avocado's die we in Nederland veel eten vooral uit landen die bij ons in de B-categorie vallen, een goede score. Maar er zijn ook avocado's die bijvoorbeeld uit Zuid-Afrika komen en door de waterschaarste daar vallen die in onze C-categorie."

Milieu Centraal houdt voor groente en fruit de 'milieuklasse' bij. A is de meest milieuvriendelijke, is groente of een stuk fruit met E gelabeld, dan heeft die een meer dan 8 keer zo hoge milieubelasting als die in klasse A.

STER reclame