NS - Fotobewerking NOS
Aangepast

Hoe krijg je álle treinen om 20.00 twee minuten stil?

Precies 39 seconden voordat op 4 mei in heel Nederland twee minuten stilte wordt gehouden voor Dodenherdenking gaat er bij de NS een omroepbericht uit. Op álle 397 stations krijgen reizigers dan te horen dat het spoor in heel Nederland twee minuten stilligt.

En dat is nogal een operatie, als je bedenkt dat er op dat moment 330 passagierstreinen op het spoor rijden. Hoe krijg je die allemaal tegelijk stil?

Arjan Spoormans is regisseur reisinformatie en eindverantwoordelijk voor het stilleggen van het spoornet op 4 mei. Denk: de tekst op de informatieborden krijgen, communiceren naar de conducteurs en ervoor zorgen dat de machinisten hun trein precies op het goede moment even stopzetten.

ANP

Aan het begin van dit jaar moest dat allemaal al in gang worden gezet. "De tekst moest worden geschreven, getimed en opgenomen. En allemaal in twee talen: Nederlands en Engels. Voor de vertaling naar het Engels wordt een vertaalbureau ingezet, want het moet wel goed zijn."

Je wilt dan niet horen dat de sprinter naar Tiel vanaf spoor 5 vertraging heeft.

Arjan Spoormans

En dan heb je het alleen nog maar over de tekst die wordt omgeroepen op de stations. Ook al het winkelpersoneel moet van tevoren op de hoogte worden gebracht en er wordt overlegd met andere spoorgebruikers als Arriva.

Bericht voor de conducteurs

Ken je dat machientje waarmee de conducteur je OV-chipkaart scant? Dat is dus niet alleen daarvoor, maar is ook van wezenlijk belang op 4 mei, legt Arjan uit. "Daarmee wordt ook met conducteurs gecommuniceerd vanuit de centrale." En even voor 20.00 uur verschijnt daar dus een bericht op over de twee minuten stilte.

ANP
De werkplek van Arjan: het controlecentrum in Utrecht

Dat bericht versturen is niet de grootste uitdaging, vertelt Arjan. Alle automatische meldingen op ieder station in die twee minuten niet laten afgaan is spannender: "Je wilt dan niet horen dat de sprinter naar Tiel vanaf spoor 5 vertraging heeft."

Toch is er wel wat meer voor nodig om Arjan zwetende handen te bezorgen. "De klus an sich is prima te overzien. Maar het mág niet fout gaan. En ik ben wel bang voor de eerste tweet waarin staat dat er ergens in Nederland in die twee minuten toch iets is omgeroepen."

Vertraging

De kans dat je je aansluiting mist is overigens niet zo groot. De NS calculeert kleine vertragingen altijd in bij de reistijd. Arjan verwacht dan ook dat rond 20.30 uur alles weer volgens de dienstregeling loopt.

"Voorbij het eerste grote station zijn die twee minuten eigenlijk alweer ingelopen. Daar is altijd wat speling omdat er meer mensen in- en uitstappen."

Deel artikel: