123rf.com
Aangepast

Klaar voor een huis, maar niet kunnen kopen

Niek Heijne (27) is klaar voor een huis - maar het huis is er niet. Hij heeft net een vast contract, maar niet genoeg geld om te kopen. En Niek is niet de enige, want starterswoningen, huizen tot 200.000 euro, zijn schaars.

De economie trekt aan, er is weer vraag, er is te weinig aanbod en de prijzen schieten omhoog. Niet meer alleen in de grote steden; ook in de middelgrote steden kom je niet of met grote moeite aan een betaalbare starterswoning.

"Ik ben notarieel medewerker in Zaandijk, ik behandel vooral overdrachten van woningen. En ik ben zelf dus ook starter." Niek woont in een dure huurwoning in Hoorn, en dat vindt hij zonde nu hij een vast contract heeft.

Maar voor hem is kopen extra lastig vanwege een vervelende optelsom: "Ik heb een studieschuld, ik ben alleen en de banken zijn streng".

Eigen foto
Niek Heijne

"Toen ik een vast contract kreeg, ben ik meteen gaan zoeken omdat ik van m'n hoge huur af wilde. Ik woon heel fijn, maar de maandlasten zouden door de helft kunnen als ik een kleine hypotheek en een klein huisje zou hebben. Ik kan gewoon geen lening krijgen die hoog genoeg is. In de prijscategorie waarin ik wél zou kunnen kopen, maximaal 140.000 euro, is heel weinig beschikbaar."

"Laatst ook weer, er was een heel mooi nieuwbouwproject in Hoorn, maar de vanaf-prijzen voor het kleinste appartement was 160.000 euro. Dan val je er weer helemaal buiten."

Eline Bolt (26) zocht ook buiten de grote stad. Ze heeft geluk gehad: samen met haar vriend verhuist ze over twee weken naar hun eerste koophuis. Alleen: níet buiten de stad.

123rf
Rotterdam

"Nu wonen we nog in het centrum van Rotterdam, in een sociale huurwoning. Maar toen we bericht kregen dat de huur weer zou stijgen, naar 800 euro, zijn we gaan zoeken naar een koophuis. Mijn vriend heeft ook sinds een jaar een vast contract."

In eerste instantie buiten Rotterdam. "We wilden graag meer ruimte en rust, een huis met een tuin. Maar dat is nog duurder dan in de stad. In Nieuwerkerk aan den IJssel, waar ik vandaan kom, was onder de twee ton niets te krijgen. Goedkopere huizen waren steeds oude huurhuizen, waar al veertig jaar niks aan gedaan was. Dan hadden we alles eruit moeten halen en opnieuw beginnen, maar daar hebben we als starters geen geld voor."

Nu hebben ze iets aan de rand van Rotterdam gevonden. "We hebben echt geluk gehad, want dit huis stond nog maar één dag op Funda", zegt Eline.

"Het is een huis tussen de 80 en 85 m2 met een tuin, voor 150.000 euro. Dit gaat ons bijna 300 euro per maand schelen."

En Niek? "Nu is het wachten. Op die ene parel die ik wel kan betalen. Of tot ik iemand tegenkom met wie ik samen kan kopen."

Deel artikel: