NOSop3

Klaar voor een huis, maar niet kunnen kopen

123rf.com

Niek Heijne (27) is klaar voor een huis - maar het huis is er niet. Hij heeft net een vast contract, maar niet genoeg geld om te kopen. En Niek is niet de enige, want starterswoningen, huizen tot 200.000 euro, zijn schaars.

De economie trekt aan, er is weer vraag, er is te weinig aanbod en de prijzen schieten omhoog. Niet meer alleen in de grote steden; ook in de middelgrote steden kom je niet of met grote moeite aan een betaalbare starterswoning.

"Ik ben notarieel medewerker in Zaandijk, ik behandel vooral overdrachten van woningen. En ik ben zelf dus ook starter." Niek woont in een dure huurwoning in Hoorn, en dat vindt hij zonde nu hij een vast contract heeft.

Maar voor hem is kopen extra lastig vanwege een vervelende optelsom: "Ik heb een studieschuld, ik ben alleen en de banken zijn streng".

Niek Heijne Eigen foto

"Toen ik een vast contract kreeg, ben ik meteen gaan zoeken omdat ik van m'n hoge huur af wilde. Ik woon heel fijn, maar de maandlasten zouden door de helft kunnen als ik een kleine hypotheek en een klein huisje zou hebben. Ik kan gewoon geen lening krijgen die hoog genoeg is. In de prijscategorie waarin ik wél zou kunnen kopen, maximaal 140.000 euro, is heel weinig beschikbaar."

"Als je alleen bent, heb je echt een probleem", zegt Hans de Groot, directeur van Sean Garantiemakelaars in Zaanstad. "Door de crisis zijn banken erg terughoudend geworden, dus streng met hypotheken."

Daar komt bij dat er te weinig woningen zijn. "Er moet bijgebouwd worden. Maar door de crisis durfde niemand te investeren. En de gemeente is terughoudend met het verstrekken van bouwgrond. De nieuwbouwwoningen die wél gebouwd zijn, zijn al weg, allemaal overschreven. Het is het verhaal van de kip en het ei."

"Laatst ook weer, er was een heel mooi nieuwbouwproject in Hoorn, maar de vanaf-prijzen voor het kleinste appartement was 160.000 euro. Dan val je er weer helemaal buiten."

Het is in middelgrote steden nog niet zo hysterisch als in de grote steden, maar die kant gaat het wel op. "In de Zaanstreek wordt ook al 10.000, 15.000 euro over de vraagprijs geboden", zegt makelaar Hans de Groot.

"Het is extreem, maar dat hoort bij de markt. Daar zit nooit evenwicht in. Ik schrik er niet van, want ik zit al dertig jaar in het vak. De starter, die schrikt wel."

Die moet hij dus vaak teleurstellen. "Wij proberen mensen te begeleiden naar het gebied boven Alkmaar, want daar is nog ruimte."

Eline Bolt (26) zocht ook buiten de grote stad. Ze heeft geluk gehad: samen met haar vriend verhuist ze over twee weken naar hun eerste koophuis. Alleen: níet buiten de stad.

Rotterdam 123rf

"Nu wonen we nog in het centrum van Rotterdam, in een sociale huurwoning. Maar toen we bericht kregen dat de huur weer zou stijgen, naar 800 euro, zijn we gaan zoeken naar een koophuis. Mijn vriend heeft ook sinds een jaar een vast contract."

In eerste instantie buiten Rotterdam. "We wilden graag meer ruimte en rust, een huis met een tuin. Maar dat is nog duurder dan in de stad. In Nieuwerkerk aan den IJssel, waar ik vandaan kom, was onder de twee ton niets te krijgen. Goedkopere huizen waren steeds oude huurhuizen, waar al veertig jaar niks aan gedaan was. Dan hadden we alles eruit moeten halen en opnieuw beginnen, maar daar hebben we als starters geen geld voor."

Nu hebben ze iets aan de rand van Rotterdam gevonden. "We hebben echt geluk gehad, want dit huis stond nog maar één dag op Funda", zegt Eline.

Veel huizen komen niet eens meer op Funda, zegt makelaar Hans de Groot. "Daar melden we niet alles aan, want we hebben al kopers. Het is echt authentiek makelaarswerk: je weet een pand, je belt de klant en je koppelt ze aan elkaar."

"Het is een huis tussen de 80 en 85 m2 met een tuin, voor 150.000 euro. Dit gaat ons bijna 300 euro per maand schelen."

De grote vraag: hoe lang gaat dit nog duren?

"Voorlopig zal de druk blijven, het wordt steeds moeilijker. De komende vijf tot zeven jaar zie ik het nog niet goedkomen", zegt Hans de Groot. "De crisis heeft een vertragende werking. Je kan je er als bouwer of gemeente ook niet echt op voorbereiden. Als er geen geld is, ga je geen plannen maken. Het kost gewoon heel veel tijd."

Volgens de NVM verschuift het probleem van schaarse starterswoningen mogelijk ook naar het platteland: "Dit spreidt zich als een olievlek uit."

Naast extra woningen bouwen ziet De Groot nog een oplossing: "De trek van het platteland naar de stad zou je moeten omdraaien. De mensen moeten weer op het platteland gaan wonen. En dat betekent meer wegen, meer treinen, betere verbindingen, Dan verdeel je het over de provincie en dan krijg je ook weer stabilisatie in de prijzen."

En Niek? "Nu is het wachten. Op die ene parel die ik wel kan betalen. Of tot ik iemand tegenkom met wie ik samen kan kopen."