Braziliaanse indianen eisen met pijl en boog hun land terug

Braziliaanse indianen trokken afgelopen week naar de hoofdstad Brasilia om het land van hun voorvaderen terug te eisen. Boeren hebben dat in bezit en bouwden er decennialang hun bedrijven op.

Met een wetswijziging die het parlement voor ogen heeft, wordt het voor indianen nog moeilijker om dat land terug te krijgen. Dat resulteert in een opleving van een eeuwenoud conflict.

In Brazilië bepaalt een onderzoeksinstituut van de regering nu nog of stukken grond van de indianen zijn. "Daar wordt dan gekeken of er bepaalde inheemse tradities waren", legt correspondent Marc Bessems uit. Dat - nu al - ingewikkelde proces wil de regering dus aanpassen.

De landbouwlobby in het Congres is enorm.

Correspondent Marc Bessems

Kort samengevat: niet de president maar het Congres moet dan uiteindelijk een handtekening zetten onder de definitieve landoverdracht. "Dat lijkt democratisch, want dan ligt de macht niet bij één persoon. Maar de boeren hebben heel veel macht in het parlement. De lobby voor de landbouw is enorm."

Volgens de grondwet zijn de indianen de rechtmatige eigenaar van de grond van hun voorouders. Maar boeren hebben tijdens de dictatuur in de jaren 70 veel land van de regering gekregen, zegt Marc. "Dat was land waar indianen aanspraak op maakten, maar gewoon niet kregen."

Indianen eisten hun land terug in Brasilia

Tegelijkertijd kregen boeren juist wel papieren waarop stond dat het land van hen was. En dus bouwden ze daar hun boerenbedrijf op. Een vaak lucratief bestaan, zegt Marc. "De landbouw is een gigantische sector in Brazilië en dus een belangrijk onderdeel van de economie."

"Dus ja, als je een goed lopend bedrijf hebt staan en de overheid wil dat stuk grond teruggeven aan indianen, dan krijg je een conflict. Het probleem daarbij is ook dat de overheid in zo'n geval vaak te weinig schadeloosstelling geeft aan boeren."

De protesten in Brasilia

"Regelmatig worden mensen vermoord. Als je vanuit de boer denkt: je hebt hard voor je bedrijf gewerkt. En dan komt er ineens een club van 300 indianen die ervoor zorgt dat je je land af moet. Die boeren huren vaak knokploegen in om dat te voorkomen. Dan worden regelmatig indianen doodgeschoten."

Deel artikel: