Nathania Engelhardt
Aangepast

Nathania uit Curaçao studeert in Nederland, maar mag niet stemmen

Eigenlijk is ze er helemaal klaar mee, Nathania Engelhardt (24) uit Curaçao. Vandaag zijn op het eiland namelijk de zoveelste verkiezingen in zes jaar tijd. In oktober waren de laatste verkiezingen op het eiland, vandaag wordt een nieuw parlement gekozen. "Politici gaan steeds extremere dingen roepen zodat mensen weer gaan stemmen."

Toch is ze er meer mee bezig dan de vorige keren. "Nu zie ik dingen voorbijkomen op Facebook, dingen die helemaal niet kloppen. Ook nieuwsberichten. Toen dacht ik: ik moet echt iets doen. Mensen zeggen bijvoorbeeld dat Schotte geen crimineel is. Dat argument klopt niet, hij is gewoon veroordeeld."

Nathania wil dus wel wat doen, alleen kan het niet. Ze studeert al zes jaar in Wageningen en mag daarom niet stemmen.

Je mag op Curaçao alleen stemmen als je ouder bent dan 18, een Nederlands paspoort hebt, en daar staat ingeschreven. Nathania is nu in Nederland ingeschreven omdat ze hier studeert. "Maar na december ga ik terug naar Curaçao, dus de uitkomst van de verkiezingen heeft op mij ook impact."

Boodschap

Op Curaçao hebben jongeren weinig interesse in de verkiezingen, zegt correspondent Dick Drayer. Daarom is Nathania twee weken geleden met andere studenten naar Den Haag gegaan om te demonstreren. "We wilden de boodschap overbrengen dat je bewust moet stemmen. Als je niet weet op wie je wil stemmen, zoek dan informatie op."

"We zijn maar een heel klein stemmetje hier in Nederland, dus het zal niet veel impact hebben gehad. Maar het is daar op de radio uitgezonden, dus we zijn wel gehoord."

We voelen ons machteloos, ik kan niets doen.

Nathania Engelhardt

Veel meer kan Nathania vanuit Nederland niet doen. "We voelen ons machteloos. Ik schrijf er wel elke dag over op Facebook. Ik doe ook een soort factcheck van nieuwsberichten over de verkiezingen."

Volgens Nathania moeten jongeren meer voorlichting krijgen en kritisch leren denken. "Maar daarvoor moet eerst de economische situatie verbeteren. Als je de hele tijd over corruptie hoort en honger hebt, heb je geen tijd om na te denken over politiek."

Meagan van de Mortel

Meagan van de Mortel (30) komt uit Brabant en woont sinds augustus op Curaçao. Ze geeft geschiedenis op een Nederlandse middelbare school in Willemstad. En hoewel ze er dus pas relatief kort woont, mag zij wél stemmen.

"Dat ga ik ook zeker doen. Vier weken geleden viel het stembiljet op de mat." Bij de verkiezingen in oktober mocht ze nog niet naar de stembus, omdat je minstens een half jaar op Curaçao ingeschreven moet staan.

Er is wel een stemwijzer, maar daar staan maar vijf partijen in.

Meagan van de Mortel

"Ik denk dat ik op de PAR ga stemmen", zegt Meagan. "Ik overwoog ook de kleinere partij PIN, omdat die de politiek wil decriminaliseren. Want het is hier echt een rommeltje, nu zijn er ook weer allerlei maatregelen om het omkopen van kiezers tegen te gaan."

Sowieso is het lastig om informatie over partijen te vinden, vindt Meagan. "Er is wel een stemwijzer, maar daar staan maar vijf partijen in, omdat ze er zelf niet aan willen meewerken. En als er informatie is, is die in het Papiaments. De PAR is een strategische stem, tegen Schotte. Ik vind het echt bizar wat die man allemaal uitspookt."

Regeringsgebouw in Willemstad, Curaçao

Kleine partijen

Daar denkt Nathania hetzelfde over. "Schotte is gewoon goed in campagne voeren, woorden verdraaien, mensen manipuleren. En ik snap wel dat mensen boos zijn op Nederland, maar onafhankelijk worden zoals hij zegt te willen... daar zijn we gewoon echt niet klaar voor."

En Rhuggenaath dan? "Die heeft wel oplossingen, maar het zijn dezelfde beloftes als 20 jaar geleden. Iedereen wil criminaliteit verminderen en meer geld voor de bevolking. Ik heb mijn twijfels bij hem."

Wat is voor haar dan de beste uitkomst vandaag? Nathania ziet nog het meest in twee kleine partijen. "PIN en Un Kòrsou Hustu, die hebben best wel nagedacht, dat zijn niet alleen mooie woorden. Maar het is niet realistisch dat ze winnen. En anders wordt het heel moeilijk om een coalitie te vormen."

Vandaag probeert ze in ieder geval niet te veel na te denken over de verkiezingen. "Ik ga verder werken aan m'n scriptie, en niet te veel op Facebook en Twitter kijken. Ik wil het rustig afwachten."

Deel artikel: