Zeven ter dood veroordeelden in Arkansas Department of Corrections NOS
NOS Op 3

In de Amerikaanse staat Arkansas zitten zeven gevangenen op death row te wachten tot ze worden geëxecuteerd. En bij iedere executie moeten ook zes burgers aanwezig zijn die kunnen verklaren dat alles volgens de wet is verlopen.

Mensen die moeten kijken naar executies vind je niet zomaar, merkte de gevangenis. De directeur van het Arkansas Department of Correction moest daarom mensen oproepen zich aan te melden. Inmiddels hebben zich genoeg mensen aangemeld.

Ik heb nog nooit een executie gezien, maar ik zou er wel graag een willen zien.

Meghan, meldde zich aan om te kijken

Wij spraken met een vrouw van in de dertig die zich bij de gevangenis aanmeldde. Omdat ze bang is voor negatieve reacties wil ze anoniem blijven. We noemen haar Meghan.

"Ik heb nooit een executie gezien, maar ik zou er wel graag een willen zien. Het idee om een van die monsters te zien sterven, vind ik geen enge gedachte. Veel van die mensen hadden al veel eerder geëxecuteerd moeten worden", zegt ze.

De gevangenis heeft inmiddels genoeg aanmeldingen NOS

De laatste keer dat de doodstraf in Arkansas werd uitgevoerd is meer dan 10 jaar geleden. Deze maand wil de staat zeven executies uitvoeren. Er is haast bij, omdat een van de drie dodelijke middelen die de gevangenen toegediend krijgen tijdens de executies, nog maar tot 1 mei houdbaar is.

Meghan hoefde er niet lang over na te denken om zich aan te melden. "Ik vind dat de families van slachtoffers de zaak moeten kunnen afsluiten, daar wil ik graag onderdeel van zijn."

Executiekamer in Texas AFP

Het vinden van getuigen is niet het enige obstakel voor Arkansas. De staat is aangeklaagd door farmaceuten die niets met de executies te maken willen hebben, maar wiens stoffen wel worden gebruikt in de gifcocktail die wordt toegediend.

Ze willen niet aansprakelijk zijn als er iets misgaat of willen überhaupt geen onderdeel zijn van een executie. Niet alleen gevangenissen in Arkansas hebben met dit probleem te maken. Ook andere staten hebben hier last van en krijgen zo te maken met een tekort aan chemicaliën.

Staten zijn nu op zoek naar andere stoffen voor de gifcocktail en maken niet openbaar welke dat zijn. Dat zorgt ervoor dat terdoodveroordeelden rechtszaken aanspannen om hun executie te voorkomen. Zij willen weten welke middelen gebruikt worden en waar die vandaan komen.

Het aantal voorstanders van de doodstraf in de VS neemt af NOS | Ben Prins

Meghan hoopt dat de executies in Arkansas niet nog langer worden uitgesteld. "Er wordt te veel tijd verspild aan deze laffe criminelen en hun recht om geen pijn te voelen."

Ze wil graag zien dat er gerechtigheid komt voor de families. "Het begint er bijna op te lijken dat deze executies in Arkansas nooit zullen worden uitgevoerd. Het lijkt wel of de veroordeelden meer rechten hebben dan wie dan ook."

STER reclame