NOSop3

En zo rennen er ineens 3000 hardlopers door je theater

Aangepast
Anna Pruis | NOS op 3

Zo'n 3000 hardlopers in Utrecht sloegen de paasbrunch van vandaag even over. Zij waagden zich aan een nieuwe trend in hardloopland: de urban trail run. Daarbij loop je dwars door gebouwen in de stad, het liefst op zo gek mogelijke locaties.

In Utrecht liepen de deelnemers bijvoorbeeld over het podium van de Stadsschouwburg, maakten ze een rondje door de Domkerk en renden ze door een Ierse pub, waar de stamgasten aan het bier zaten. Twee weken geleden vond zo'n zelfde run plaats in Groningen.

Hardlopen is populair en er zijn wedstrijden in overvloed. Het is voor organisatoren dus zaak om zich te onderscheiden. De urban trail run-trend is overgewaaid uit Belgiƫ. "We spreken er weer een andere doelgroep aan", zegt Sigrid van der Torn, organisator van de run. "Zo doen er aan dit soort evenementen meer vrouwen mee."

In plaats van dat de tijd gemeten wordt, ren je nu trap op trap af door gebouwen heen.

Dorieke Overduin

"Ik vond het superleuk om eens een keer wat anders te doen", vertelt Dorieke Overduin, die veel hardloopt. "In plaats van dat de tijd gemeten wordt, was het nu meer door gebouwen heen rennen, trap op trap af."

Ook Jeroen van Dam is enthousiast: "Ik woon nog niet zo lang in Utrecht, dus het is een unieke ervaring om de stad te leren kennen. Juist dat het niet om de tijd gaat, maakt het interessant."

3000 man door je kroeg

De locaties regelen is een uitdaging voor de organisatie. Want het is niet niks om zomaar duizenden mensen door je kroeg of restaurant te laten banjeren. "Ze schrikken wel als we bellen", vertelt Van der Torn. "Kleine locaties en musea werken vaak niet mee, maar de meeste vinden het wel leuk."

De urban trail run, onder de Dom door Anna Pruis | NOS op 3

Ook Youssef Idrissi, manager van restaurant Mammoni, kreeg zo'n belletje. "Ik zei niet direct ja toen ik het telefoontje kreeg", vertelt Youssef. "Toch besloot hij mee te doen en nu staat hij iedereen persoonlijk aan te moedigen. Ik ben zelf ook hardloper, dus ik dacht: dit is wel een unieke manier van lopen."

In Antwerpen liepen dit jaar 10.000 mensen mee.

Sigrid van der Torn

Ook Adrien Cuddy, eigenaar van de Ierse pub O'Leary's, moest er wel even over nadenken, maar ging na wat gesprekken overstag. Het past allemaal net in de kleine kroeg, waar de stamgasten elke hardloper met luid gejoel aanmoedigen.

En of deze hardlooptrend een blijvertje is? Organisator Van der Torn denkt natuurlijk van wel. "In Antwerpen liepen er dit jaar 10.000 mensen mee. Dus ik denk dat het nog wel even mee kan."

Wil je weten hoe het is om een urban trail run van 10 kilometer te lopen? Verslaggever Anna Pruis probeerde het uit. Check daarvoor de Instagram Story van NOS op 3.