Het zwembad moet nog een nieuwe functie krijgen
Aangepast

In dit zwemparadijs kan je alleen nog verzuipen in het werk

De glijbanen zijn er nog, maar waar de wildwaterbaan ooit was, groeien nu planten. En naast het golfslagbad staat een kas die gebruikt wordt als overlegruimte. Zo is er bijna niks meer zoals het ooit was in Tropicana in Rotterdam.

In het deel van het zwembad waar ooit de discotheek Tropicana zat, zijn nu werkplekken voor duurzame startups. Begin deze maand werd het verbouwde pand, met de nieuwe naam BlueCity, geopend.

Wij namen er een kijkje.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het afgelopen jaar is hard gewerkt om een deel van het gebouw om te toveren tot kantoren en flexplekken. Dat was nog best een puzzel, want 90 procent van de materialen is hergebruikt.

"De architect noemde het een hele grote 3D Tetris-puzzel", zegt Siemen Cox, een van de initiatiefnemers van BlueCity. "Bij deze manier van verbouwen kijk je naar welke materialen je tot je beschikking kunt hebben, in plaats van dat je iets ontwerpt en vervolgens bestelt wat je nodig hebt."

En zo komt zo'n beetje alles wat je in het pand ziet, dus uit andere panden. De kozijnen die de muren van de kantoren vormen, komen uit een slooppand uit Limburg, een aantal van de lampen hing eerst in het Erasmus MC en zelfs de verf is gerecycled.

"De architect heeft een soort oogstkaart, dus die houdt in de gaten welke panden gesloopt gaan worden in het land, en die proberen daar weer de materialen van te hergebruiken", vertelt Wouter Veer, investeerder en eigenaar van het pand.

Ook de flexplekken zijn van gerecycled materiaal

Circulaire economie

In het hele gebouw draait het om de circulaire economie. Het principe van een economie zonder afval. "Het afval van het ene bedrijf is de grondstof voor het andere", legt Wouter uit. Zo zit er in het pand een bedrijf dat van plastic uit woonwijken weer nieuwe producten voor in de wijk maakt. Vogelhuisjes en knikkertegels bijvoorbeeld. Maar ook een bedrijf dat van oude NS-borden weer nieuwe producten maakt. Dienbladen en notitieblokjes bijvoorbeeld.

En de bierbrouwer die in de kelder van het zwembad zit, gebruikt oud brood om een nieuw soort bier van te brouwen. Vervolgens worden zijn fusten door een ander bedrijfje omgesmolten voor weer iets nieuws.

"Het is heel leuk om met startende ondernemers samen te werken en met elkaars producten te werken", zegt brouwer Ruben Krommenhoek. En ook handig. Er is altijd wel iemand die proefkonijn wil zijn. "Ik laat hen mijn bier proeven en kom zo ook weer op nieuwe ideeën."

Het afval van het ene bedrijf, is de grondstof voor het andere.

Wouter Veer - BlueCity

De verbouwing van het enorme pand is nog niet af, en een deel van de kantoren staat nog leeg, maar dat is vooral omdat niet iedereen er op een plek kan rekenen. "Deze ruimtes hadden allemaal vol kunnen zitten, als we op alle aanvragen waren ingegaan. Maar alleen circulaire ondernemers krijgen hier een plekje", zegt Siemen. "We willen hier geen mensen die alleen maar achter hun laptop zitten."

Deel artikel: