NOS Op 3
NOS

Hoe ziet je haar eruit? Ga je er niet van zweten? Zit het niet te strak? Hoe lang is je haar?

Mona Haydar

De Syrisch-Amerikaanse Mona Haydar uit New York werd gek van deze vragen over haar hoofddoek. Ze schreef daarom het nummer Wrap My Hijab, waarin ze afrekent met alle clichévragen.

Mona is dichter en activist, en draagt met trots een hoofddoek. In de videoclip rapt ze met andere trotse hijabi's. "De video gaat over diversiteit en de kracht van vrouwen om voor zichzelf te spreken", vertelt de 28-jarige moslima aan de BBC

"Er zijn veel liedjes over hoofddoeken, over de keuze van de vrouw om zichzelf te bedekken, maar deze liedjes komen nooit van vrouwen. Dat vond ik nogal gek."

De video met rappende moslima's ging afgelopen week viral. "Er kwamen veel mooie reacties op, van mensen die zich eindelijk vertegenwoordigd voelen, maar ook negatieve reacties, van mensen die zeggen dat de muziek binnen de islam verboden is", vertelt Mona.

"Maar wat de islam juist zo rijk maakt, denk ik, is de diversiteit aan opvattingen. And I'm all about that."

Mona trekt zich dan ook niets van de negatieve reacties aan. "Als mensen het idee hebben dat de videoclip niet bij hun ideeën past, ook prima, maar het zal mijn toon niet veranderen."

Ze maakte de rap in het kader van de Internationale Vrouwendag voor moslima’s, die plaatsvond op 27 maart. 

Mona is voor veel mensen overigens geen onbekend gezicht. Ze is namelijk te zien in de online serie The Secret Life of Muslims, waar we eerder deze video over maakten:

STER reclame