Wilfred de Bruijn in april 2013
Aangepast

'Jasper en Ronnie: jullie zijn geweldig en ongelooflijk dapper'

Wilfred de Bruijn schrok toen hij het nieuws zag. Hij las het verhaal van Jasper (35) en Ronnie (31) die zaterdagnacht, na een avond stappen, door een groep van zes tot acht jongeren in elkaar geslagen zijn in Arnhem. Ronnie kreeg klappen met een betonschaar en mist daardoor vijf tanden.

Het komt heel erg overeen met wat mij is overkomen.

Wilfred de Bruijn

"De details komen wel heel erg overeen met wat mij en Olivier is overkomen." Wilfred, bibliothecaris in Parijs, werd in april 2013 in elkaar geslagen toen hij met zijn vriend Olivier van een feestje kwam. De volgende ochtend kwam hij op het idee zichzelf te laten zien op Facebook. "Sorry dat ik dit laat zien, maar zo ziet homohaat eruit", schreef hij toentertijd. 

Wilfred zegt dat hij goed begrijpt wat Ronnie en Jasper die nacht hebben doorgemaakt. "Het is echt afschuwelijk, pijnlijk en vernederend. Tegelijkertijd zijn ze zo ontzettend dapper geweest om zondag meteen hun verhalen te durven te vertellen. Daar heb ik heel veel bewondering voor."

Dit is zijn boodschap voor Ronnie en Jasper:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Wilfred trok met zijn verhaal internationaal de aandacht en gaf een gezicht aan de homohaat in Frankrijk. Het was een succesvolle actie, omdat het beeld veel media haalde. Zijn portret werd ook meegedragen in demonstraties voor het homohuwelijk, die toen werden gehouden. Het homohuwelijk is er inmiddels wettelijk toegestaan.

Er lopen zelfs politici hand in hand in Den Haag. Die reacties, prachtig!

Wilfred de Bruijn

Toen hij de foto van zijn eigen verwondingen vier jaar terug deelde op Facebook, had hij geen idee dat er zoveel reacties zouden komen. Tegen Jasper en Ronnie zegt hij: "Blijf vooral jezelf. Blijf authentiek. En pak ook je rust in zo'n mediastorm."

Over die mediastorm heeft Wilfred ook mooie woorden. "De steunbetuigingen, de boosheid en de media-aandacht. Ook dat zie je nu weer. Er lopen zelfs politici hand in hand in Den Haag. Die reacties, prachtig!"

En daarom, zegt Wilfred, moeten de jongens zich juist gesterkt voelen. "Jullie zijn er, jullie mogen er zijn, jullie zijn geweldig en ongelooflijk dapper. Bravo!" 

Opnieuw_hand in hand

En dat is om meerdere redenen, zegt Wilfred. "Het zal Ronnie en Jasper goed doen, omdat die reacties laten zien: ja er zijn klootzakken die je in elkaar slaan, simpelweg omdat je hand in hand loopt, maar de meeste mensen worden ontzettend boos als dit gebeurt. Dat is een goed teken."

Media-aandacht helpt

Wilfred denkt ook dat de aandacht helpt bij de manier waarop de politie naar de zaak kijkt. "Als iets in de media komt zet de politie toch twee stappen harder. Dat gebeurde bij ons in Parijs ook." En dat is belangrijk, zegt Wilfred. "Deze mensen moeten voor het gerecht worden gedaagd."

Inmiddels hebben zich vier jongens gemeld die betrokken zouden zijn geweest bij de mishandeling. Eerder had de politie al een jongen van 14 en een man van 20 opgepakt. De verdachten die zich gisteravond hebben gemeld zijn drie jongens van 16 jaar en een jongen van 14 jaar.

Deel artikel: