Jopie tijdens de lenteviering
Aangepast

Van atheïsme naar paganisme: Jopie gelooft in de natuur

Kerstmis, Koningsdag en Bevrijdingsdag: dikke kans dat je deze feestdagen uitbundig viert met vrienden. Deze week werd een feestdag gevierd die je waarschijnlijk hebt gemist: Ostara, een belangrijk feest binnen het paganisme.

"Ostara - het lentefeest - kan je vergelijken met het christelijke paasfeest. Het symboliseert het einde van de donkere tijden", vertelt Jopie (26). Twee jaar geleden bezocht ze het lentefeest voor het eerst. "Alles staat in bloei, lammetjes worden geboren, de vogels leggen weer eieren en een vruchtbare periode breekt aan: de lente."

Wij keken met Jopie mee bij de viering van Ostara:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het lentefeest is een van de jaarfeesten van het paganisme. Het geloof is geïnspireerd op eeuwenoude rituelen uit Ierland, Groot-Brittannië en Schotland. Wicca is één van de belangrijkste stromingen binnen het paganisme en staat bekend als een moderne vorm van hedendaagse hekserij.

"Er zijn mensen die heksen zien als lelijke vrouwtjes die baby's opeten, dat doen we absoluut niet." Sommige paganisten geloven in verschillende goden, Jopie doet dat niet. "Eigenlijk kan je het zien als een soort van mengelmoesje van mensen die in verschillende dingen geloven. De natuur staat wel altijd centraal, ook tijdens de jaarvieringen", zegt Jopie.

Depressies

Hoewel er binnen het geloof veel stromingen zijn, hebben de aanhangers allemaal één ding gemeen: ze geloven in de kracht van de natuur. En daarbij worden ze ondersteund door de wetenschap. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die vaker in de natuur zijn, minder kans hebben op een depressie.

Ook Jopie haalde kracht uit de natuur na een jarenlange depressie. "Tijdens een wandeling door het bos besloot ik even te rusten onder een boom en op dat moment gebeurde er iets geks. Ik merkte dat ik me veel beter voelde."

Dat gevoel kwam als een verrassing, want van huis uit kreeg Jopie een sceptische, nuchtere opvoeding. "Ik was een keiharde atheïst", vertelt ze. Er was geen ruimte voor emoties. "Ik werd verrast door de emotie die ik toen voelde, het besef kwam dat ik misschien wel helemaal geen atheïst was."

Jopie

Ik heb vrede gesloten met mijn eigen raarheid. Nu ben ik er trots op.

Jopie, paganist

Voor Jopie is het duidelijk: het paganisme heeft haar veel opgeleverd. "Ik woon in hartje Amsterdam, heb een druk leven als illustrator en ik studeer Engels aan de UvA. Daarnaast heb ik ook nog een druk sociaal leven en een vriend die de nodige aandacht vraagt. Ik ben altijd bezig. Voor mij is mijn geloof de manier om even helemaal tot rust te komen. Om tot mezelf te komen."

Deel artikel: