Curling is niet alleen een tactisch spelletje
Aangepast

Curlen is zoveel meer dan een beetje vegen

Curling: voor jou een cultsport die vast nog wel ergens op je bucketlist staat, voor anderen een bloedserieuze topsport. Het Nederlandse team hoort bij die laatste categorie en heeft maar één missie: meedoen aan de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang. Ze vertrekken vandaag naar Canada, waar van 1 tot en met 9 april het WK curling is.

De curlers zetten daar alles voor opzij. Tactische trainingen, avonden in het krachthonk en 25 uur per week keihard trainen: het klinkt als het programma van een proftennisser. Maar ook voor de curlers is dit dagelijkse kost.

Tactiek, teamwork, kracht, conditie en natuurlijk het vegen.

Carlo Glasbergen

Nederland doet sinds 22 jaar weer mee in de internationale curlingwereld. En daar werken de curlers dan ook keihard voor. Carlo Glasbergen is een van de teamleden die uren per week bezig is om de Spelen van 2018 te halen. Gemiddeld traint hij zo'n 4 uur per dag - en op zaterdagen ietsje langer.

"Je moet echt heel veel kunnen om een goede curler te zijn", zegt Carlo. "Tactiek, teamwork, kracht, conditie en natuurlijk het vegen."

Vegen

Dat vegen ziet er natuurlijk best wel gek uit, maar is volgens Carlo fysiek het allerzwaarste: "Je moet met je hele lichaam druk op de bezem zetten om effectief te zijn". Een goede veger kan op die manier dus eigenlijk de steen besturen. En daarmee kun je zomaar 2 of 3 meter dichterbij je doel eindigen.

Een belangrijke klus dus. En daarom wordt er ook in de sportschool specifiek op getraind. "We doen speciale oefeningen om te trainen op de kracht en coördinatie die je bij het vegen nodig hebt", zegt Carlo. "Squats helpen daar goed bij en we doen veel armoefeningen om de veegbeweging na te bootsen en te trainen."

Maar als je denkt dat het alleen bij fysieke training blijft, heb je het mis. De curlers maken ook gebruik van een sportpsycholoog voor het mentale gedeelte. Volgens Carlo is dat geen overbodige luxe. "Een curlingwedstrijd kan zomaar uren duren, waarbij je heel lang achter elkaar gefocust moet zijn", zegt hij. "Onze sportpsycholoog leert ons door middel van oefeningen onze concentratie langer vast te houden."

Naast alle uren op de curlingbaan in Zoetermeer, werkt Carlo ook nog eens fulltime als data-analist in Utrecht. Hij moet wel, want financiële ondersteuning van het NOC*NSF zit er nog niet in voor de curlers. "Ik neem de trein van 05:30 uur naar Utrecht om te werken en ga in de namiddag dan weer terug naar Zoetermeer om te curlen", zegt Carlo. "En dat doe ik dan dag in, dag uit."

Pyeongchang 2018

Als de curlers begin april wereldkampioen worden, plaatsen ze zich automatisch voor de Spelen in Pyeongchang, Zuid-Korea. Die kans is erg klein, maar dan is er nog niks aan de hand. Aan het einde van dit jaar krijgen ze dan een herkansing op het olympisch kwalificatietoernooi.

Deel artikel: