NOS Op 3
NOS

Zijn leven speelt zich af op een strekkende kilometer. Vlogger Marnix Haak (29) kent inmiddels iedere stoeptegel in de Amsterdamse Javastraat. Hij komt een jaar lang op geen enkele andere plek en blijft in zijn eigen straat als sociaal experiment. 

Marnix komt sinds september 2016 z'n straat niet uit om zijn "buren te leren kennen en in contact te komen met andere culturen". Hij is blij dat de dagen weer langer worden, want in de wintermaanden heeft hij zich soms best eenzaam gevoeld. Los daarvan vindt hij het geweldig. 

"Ik ken nu echt belachelijk veel mensen, juist mensen met wie ik normaal nooit in aanraking zou komen", zegt Marnix. Die ontmoetingen legt hij vast in een vlog op zijn YouTube-kanaal Jaffa Jaffa.

Het is een sociaal experiment om mijn buren te leren kennen en in contact te komen met mensen met wie ik normaal nooit in aanraking kom.

Marnix

Hij vindt zijn sociale experiment helemaal niet beperkend. Zijn ervaringen en ontmoetingen met buurtgenoten hebben zijn wereld juist groter gemaakt, zegt Marnix. "Doordat ik nu al die verschillende perspectieven leer kennen, verruimt het eigenlijk mijn blik." 

Door dit inzicht heeft hij op de politieke partij Artikel 1 gestemd. Deze partij legt volgens hem juist de aandacht op gelijkwaardigheid onder bevolkingsgroepen en tussen mensen. 

We trokken een dag met hem op en zagen dat Marnix inmiddels een graag geziene buurtgenoot is. High fives gevend loopt hij langs terrassen, wordt hij vanuit voorbij rijdende auto’s nageroepen en wildvreemden herkennen hem van zijn vlogs en spreken hem aan. 

Het heeft ook een keerzijde, zegt hij. “Ik moet wel scherp blijven, gefocust. De verhalen lijken nu vanzelf aan te komen waaien, maar het moet wel vernieuwend zijn. Ik moet erop letten dat ik niet te gemakzuchtig word." 

Vriendschap en moeilijke momenten

Nieuwe vrienden, mooie momenten, feestjes in huis. Het lijkt een leuk leven, toch waren er ook moeilijke momenten voor Marnix. "In de wintermaanden zijn mensen nog meer op zichzelf en gaan ze snel naar binnen, dat was eenzaam." 

Verder vindt hij het soms vervelend dat hij het project niet achter zich kan laten. "Als je werk hebt op een andere plek dan kan je daar weg. Maar ook als ik 'vrij' ben en niet bezig met een vlog, loop ik toch door deze straat. Dan zie ik dezelfde mensen met dezelfde babbeltjes en ideetjes." 

Daarom heeft hij nu een mental coach in de arm genomen. "Ik werd geleefd door de straat, het kostte me steeds meer energie. Ik moest het doel weer helder voor ogen krijgen."   

Gewapend met camera komt Marnix Haak een jaar zijn straat niet uit NOS

En nu?

Op een post-it op de muur waar Marnix de dagen aftelt dat hij nog ‘moet zitten’, staat met koeienletters geschreven: "En nu?" Eerlijk gezegd weet hij dat nog niet. Alhoewel hij al aan het aftellen is, moet hij nog een half jaar iedere week drie vlogs produceren en mag hij zijn straat niet uit. 

“Ik hoop dat als ik ermee stop, ik ook blijvende vriendschappen eraan overhoud. Dat ik in deze straat echt iets veranderd heb en buurtgenoten elkaar via mijn vlogs beter hebben leren kennen." 

Ik hoop dat als ik ermee stop, ik ook blijvende vriendschappen eraan overhoud.

Marnix

En terwijl hij dat zegt, wordt Marnix voor de zoveelste keer aangesproken. Dit keer door twee jongens. "Jaffa Jaffa!" roepen ze en ze willen met hem op de foto. Marnix doet het graag, maar eigenlijk wil hij ook graag terug zijn huis in. Zijn volgende vlog monteren en terug naar de anonimiteit. 

STER reclame