NOSop3

FvD-stemmers: een keer tegen het systeem aanschoppen

Eigen foto's

Er was voor Jorrit Boogers (25) niet echt een partij die hem meteen aansprak, maar toen er uit de Stemwijzer Forum voor Democratie (FvD) rolde, is hij ervoor gegaan. En hij is niet de enige, want nieuwkomer FvD klopt met twee zetels aan bij de Tweede Kamer. "Thierry Baudet gebruikt af en toe moeilijkere woorden dan nodig, maar hij vertelt gewoon de feiten waar je moeilijk omheen kunt", zegt Jorrit.

Hij stemde op FvD om "tegen het systeem aan te schoppen" en wil dat er een keer een ander geluid in de Tweede Kamer wordt gehoord: "andere partijen zitten er al zo lang en komen telkens met hetzelfde praatje." 

"Het ambtenaarsapparaat zit zo vastgeroest en FvD is daar naar mijn idee tegen." Verder vindt Jorrit het mooi dat oppositiepartijen als GroenLinks (14) en D66 (19) ook meer zetels hebben gehaald.  "Ik vind het leuk dat 'anders' en 'constructief' sleutelwoorden zijn geweest voor het behalen van zetels door deze drie partijen."

Blijkbaar ben ik best rechts aangelegd, maar ik zou nooit PVV stemmen, die partij vind ik zo ongenuanceerd.

Cees van 't Woudt

De belangrijkste reden om voor FvD te gaan? "Sommige partijen zeggen dat er geen integratieprobleem is, maar dat is er wel. Ik ben helemaal niet tegen buitenlanders en het FvD ook niet. Multiculti vinden ze naar mijn mening prima, als je maar de Nederlandse waarden onderschrijft."

Jorrit: "Ik hoop dat hij in de Kamer veel oppositie gaat voeren en weinig water bij de wijn gaat doen."

'Verfrissend rechts'

Ook Eva Hetény (22) ziet FvD als "een verfrissend rechts geluid". Volgens haar komt FvD met oplossingen die ook wettelijk geregeld kunnen worden. Daarmee doelt ze onder meer op de standpunten over integratie van de partij, zoals opvang in de regio en het strafbaar stellen van illegaliteit. Dat de nummer twee op de lijst (Theo Hiddema) strafpleiter is en verstand heeft van het rechtssysteem, maakt daarbij veel uit, zegt Eva.

In het verleden heb ik op de PVV gestemd. Ik schaam me dat ik me toentertijd niet heb ingelezen. Om dan toch te gaan stemmen is kwalijk.

FvD-stemmer Eva

"Ik hoor om mij heen dat er vaak strategisch wordt gestemd. Dat heb ik niet gedaan. In het verleden heb ik op de PVV gestemd. Dat was met gevoel, deze keer heb ik met mijn hart gestemd. Ik schaam me dat ik me toentertijd niet heb ingelezen. Om dan toch te gaan stemmen is kwalijk."

Eva heeft het idee dat het Forum zich kan gaan bewijzen in de Tweede Kamer, ook al zijn ze klein. "Elke partij is ergens begonnen."

Eerst SP, nu FvD

De twee zetels die FvD heeft binnengesleept kon Cees van 't Woudt (24) naar eigen zeggen voorzien. "Ik volg ze op Facebook en ik ben op verschillende bijeenkomsten geweest en daar was de opkomst hoog. 

Cees van 't Woudt Eigen foto

"FvD komt met goede uitleg en durft ook ergens tegenin te gaan", zegt Cees. "Voorheen was ik een zwevende kiezer en heb ik SP gestemd. Daar stond ik achter, maar in vier jaar is er veel gebeurd in Nederland. Daarvan dacht ik: daar moet ik iets aan gaan doen."

"Blijkbaar ben ik best rechts aangelegd. Maar ik zou nooit PVV stemmen, die partij vind ik zo ongenuanceerd. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om op de PVV te stemmen. Ik moet doen wat goed voelt, en ik had geen zin om strategisch te gaan stemmen. Je stemt als een individu. En dat heb ik ook gedaan."