ANP
Aangepast

Je kunt stemmen op een onbewoond eiland

Bij een stemlokaal denk je waarschijnlijk aan een gymzaal die ruikt naar oud zweet, of aan een buurthuis waar ze slappe koffie schenken. Dat is niet zo gek, want de meeste stemhokjes in Nederland staan ook op dat soort plekken. Maar stemmen kan ook op toffe locaties. Hier een aantal opties voor als je vandaag met het rode potlood wil krassen op een bijzondere locatie.

Let wel op: je mag alleen stemmen in je eigen gemeente, behalve als je van tevoren een speciale stempas hebt aangevraagd waarmee je ook op andere plekken mag stemmen.

Sky high

Je kunt je stem uitbrengen bij het hoogste stembureau van Nederland. Op de twintigste etage van de A'DAM Toren stem je op 100 meter hoogte met uitzicht over Amsterdam. De A'DAM Toren staat in Amsterdam-Noord, tegenover het station en naast het EYE Filmmuseum. Je neemt de lift met een speciale lichtshow naar boven en bovenaan kun je de wijde omgeving zien.

Leuk detail: normaal kost een kaartje voor de toren 12,50 euro. Vandaag is het gratis als je gaat stemmen. Je kunt er stemmen van 07.30 uur tot 19.00 uur.

Tempel

ANP

Stemmen in de sfeer van de oude Egyptenaren kan in Leiden bij het Rijksmuseum van Oudheden. Hier staat het stemhokje naast een Egyptische tempel van 2000 jaar oud. Als je daarna een rondje door het museum wil maken, moet je overigens wel nog een kaartje halen.

Onbewoond eiland

ANP
Op dit onbewoonde eiland kun je vandaag stemmen

Nieuw dit jaar: stemmen op een onbewoond eiland. Midden op het Markermeer. De gemeente Lelystad heeft een kieslokaal op de Marker Wadden gezet, een nieuw eilandengroepje in het Markermeer. Je wordt ernaartoe gevaren met een speciale stemboot.

Je moet er wel even de tijd voor nemen, want de boot doet er 3,5 uur over om bij het eilandje te komen. Maar op vertoon van je stempas kan je wel gratis meevaren.

Cultureel verantwoord

ANP
Je kunt dit jaar ook stemmen tussen de Mondriaans

Helemaal geïnspireerd raken tijdens het stemmen doe je dit jaar in het Gemeentemuseum in Den Haag. Als je je stem hebt uitgebracht, mag je gelijk een gratis rondje door het museum maken, waar schilderijen van Piet Mondriaan en Bart Van der Leck hangen. Het stembureau is open van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Kleinste stembureau van Nederland

ANP
Bij deze mensen stem je in de woonkamer

Het kleinste stembureau van Nederland staat in het huis van Wim en Elly Westhoff in Marle. In het kleine plaatsje in Overijssel is al sinds 1948 een stembureau. Er zijn welgeteld 49 stemgerechtigden in Marle.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 was de opkomst maar liefst 112 procent: 56 mensen stemden bij Wim en Elly in de woonkamer. Niet zo gek, je kunt een lekkere bak koffie verwachten als je stemt, en vanaf 17.00 uur zelfs een borrel.

ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers is in ieder geval van de partij in Marle: hij heeft zijn stempas laten omzetten zodat hij dit jaar in het dorp kan stemmen.

Reus van Rem

ANP

Ook een van de grootste gebouwen van Nederland heeft een stembureau. In De Rotterdam, een architectonische kolos aan de Maas, kun je de hele dag terecht om je stem uit te brengen. Het gebouw wordt door Rotterdammers ook wel de reus van Rem genoemd. De Rotterdam werd ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas.

Drive-in stemmen

In het Zuid-Hollandse Zuidplas hoef je niet je auto te parkeren als je naar het stembureau gaat. Daar rijd je zo met auto en al het stembureau binnen. Op die plek is net als tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 een drive-in stembureau ingericht.

Inwoners kunnen met hun auto, motor of fiets het stembureau inrijden. Je moet wel even uitstappen of afstappen, want je zult toch even naar het stemhokje moeten lopen om het stembiljet in te kleuren. Zit je op de fiets, dan kun je doorrijden tot het stemhokje. En daarna ben je zo weer weg.

Waar het gebeurt

ANP
Tweede Kamer

Waar kun je beter stemmen dan in de Tweede Kamer zelf? Hagenaars kunnen vanaf het Binnenhof de Tweede Kamer inlopen en daar stemmen op de plek waar het uiteindelijk allemaal om draait bij deze verkiezingen.

Deel artikel: