Politie bij de Nederlandse ambassade in Istanbul
Aangepast

Wie is de baas op de ambassade?

Nederland en Turkije zitten middenin een diplomatieke ruzie. Nederland verklaarde een Turkse minister ongewenst en zette haar het land uit. Als reactie is de Nederlandse ambassadeur niet meer welkom in zijn ambassadegebouw in Ankara. Op het Nederlandse consulaat in Istanbul werd zelfs een Turkse vlag gehesen.

Wie is eigenlijk de baas op de ambassades en tot wie behoort het grondgebied?

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Het is een wijdverbreid misverstand dat een buitenlandse ambassade in Nederland ook buitenlands grondgebied is", zegt Henri de Waele, hoogleraar internationaal recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij legt uit dat alle ambassades in ons land gewoon Nederlands grondgebied zijn. Daar gelden Nederlandse wetten.

De verwarring zit volgens De Waele in de onschendbaarheid van ambassades en diplomaten. "Het gastland mag in ambassades dus niet controleren of arresteren." Het idee hierachter is dat diplomaten zo vrij hun werk kunnen doen. "Alleen zo kunnen ze controversiële onderwerpen als mensenrechten aan de orde stellen.", schrijft de overheid.

Als er een conflict is, zijn er wel andere middelen om een diplomaat of ambassadeur aan te pakken. De eerste stap is dat het ontvangende land de ambassadeur op het matje roept. Bij een grotere ruzie kan Nederland het andere land vragen de diplomaat terug te roepen of de onschendbaarheid op te heffen.

Deel artikel: