klimaat in de partijprogramma's
Aangepast

Wat gaan partijen doen aan de bescherming van het klimaat?

Met nog één dag tot de verkiezingen klagen veel mensen dat het in de campagne weinig over het klimaat ging. Best gek, want voor veel mensen is het klimaat een onderwerp waar ze zich zorgen over maken. Dat blijkt onder meer uit een oproep die op NOS.nl stond. Jonge stemmers, tussen de 18 en 35, gaven vaak aan dat ze het klimaat een belangrijk thema vinden.

Als het er in de campagne niet over gaat, is er gelukkig nog het partijprogramma. Wat zeggen de partijen daarin over windmolens, kolencentrales, CO2-reductie en verkeer? Hieronder een greep uit de programma's van de zeven grootste partijen:

In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de temperatuur deze eeuw maximaal 2 graden mag stijgen ten opzichte van de 19e eeuw. Om dat te bereiken, moet in 2030 de CO2-uitstoot met minstens 40 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990.

De grote partijen, met uitzondering van de PVV, willen zich aan dat klimaatakkoord houden. Maar VVD en CDA laten in hun plannen niet duidelijk weten hóe ze dat willen doen.

Wie haalt het?

Daarnaast heeft het Planbureau voor de Leefomgeving per partij gekeken of ze die vermindering van de uitstoot gaan halen met hun plannen. GroenLinks en D66 halen in 2030 de beste resultaten. Ook SP en PvdA halen de afname die nodig zou zijn. VVD niet. CDA en PVV hebben de plannen niet door laten rekenen.

Deel artikel: