Aangepast

Deze promovendi weten het best hoe je een vreemde taal leert

Hoe kan je mensen binnen één uur tachtig vreemde woorden leren? Dat was de uitdaging die jonge neurowetenschappers voor hun kiezen kregen in een wedstrijd van de University London in samenwerking met een aanbieder van taalcursusapps.

Achttien teams van topuniversiteiten over de hele wereld, waaronder MIT en Oxford, deden mee en bedachten een online-methode om mensen Litouws te leren.

Vandaag is bekend geworden dat het team van zeven jonge wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft gewonnen. "Het was heel leuk om te doen", zegt promovenda Gesa van den Broek die het team leidde. En geeft ze toe: "We hebben er veel werk aan gehad."

Hun methode is een combinatie van verschillende bestaande technieken, waar ze hun eigen draai aan gaven. Zo lieten ze de proefpersonen woordjes zien in een volgorde die ze hebben gemaakt met een speciaal algoritme.

Ook lieten ze de deelnemers een foto van een kamer zien. Daarbij gaven ze de opdracht om de woorden te visualiseren en op een plek in de kamer voor te stellen. Bijvoorbeeld door het woord voor gas voor te stellen als gasstel en te plaatsen naast de schemerlamp. "Die techniek maakt het gemakkelijker om het woord later weer op te roepen", zegt promovendus Nils Müller, die zelf ook meedeed.

Wat heb jij nou aan hun methode als je zelf woordjes moet leren? In deze video krijg je vier tips:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Nijmeegse methode bleek een succes. Gemiddeld kenden de duizend proefpersonen een week later nog 34 procent van de woorden; het hoogste percentage van de finalisten. En hun methode werd ook nog als leukste beoordeeld.

De jonge wetenschappers wonnen 10.000 euro. "Dat gaan we verdelen met zijn zevenen", zegt Gesa. Waar ze het aan gaat besteden? "Aan mijn promotiefeest, denk ik. Want ik promoveer over een paar maanden."

Loci

De laatste tip uit de video komt uit een net gepubliceerde methode van Radboud-onderzoekers: de loci-methode. "We hebben die methode ook in onze bijdrage aan de wedstrijd verwerkt, maar niet één op één overgenomen", vertelt Nils. Waarom niet? "De methode is ingewikkeld en het duurt weken voordat je hem helemaal onder de knie hebt. Bij de wedstrijd hadden we maar een uur om mensen woordjes te leren dus dat ging niet."

Als we het een beetje versimpelen werkt die methode zo: je verbindt woordjes aan een locatie of route die je goed kent. Wil je bijvoorbeeld Duitse naamvallen op volgorde onthouden? Bedenk dan een verhaaltje waarbij je ezelsbruggetjes aan de route van je woonkamer naar de wc verbindt: je stoot je voet aan opa’s leunstoel en roept ‘auw (aus), dan komt er een bij gevlogen uit de lelijke vaas waar je langsloopt (bei) en glij je uit over een tube kit (mit) als je de gang oploopt. Als je dan later de naamvallen wilt herinneren, loop je in je hoofd de route af en komen de naamvallen terug.

Deel artikel: