NOS Op 3
ANP Foto

De populaire rapgroep Broederliefde is toch geen Ambassadeur van de Vrijheid tijdens Bevrijdingsdag. Dit besloot het Nationaal Comité 4 en 5 mei nadat er vorige week een filmpje was opgedoken waarin rapper Emms antisemitische leuzen riep tijdens de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht van afgelopen seizoen. 

Op het YouTube-filmpje is te zien hoe Emms 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas' scandeert. Volgens het comité vinden veel mensen daarom Broederliefde niet geschikt voor het ambassadeurschap.

"Broederliefde sluit goed aan bij de doelgroep, vandaar dat we ze hebben gevraagd", zegt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. "Tijdens de gesprekken is het filmpje nooit aan de orde gekomen. We hadden dit achteraf beter moeten checken, door beter door te vragen of een klein onderzoekje te doen. Dat leren we hier nu van."

De rapformatie steekt de hand in eigen boezem. Emms is zich bewust van de impact van de uitlatingen die hij heeft gedaan en heeft daar excuses voor aangeboden. 

In het kader van het ambassadeurschap heeft Broederliefde een bezoek gebracht aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Het kwetsende karakter van zijn uitspraken is hem toen nog duidelijker geworden. Broederliefde respecteert de keuze van het comité. 

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei kijkt nu samen met de organisatie van de bevrijdingsfestivals naar de gevolgen voor de programmering. Het Bevrijdingsfestival Overijssel laat weten dat ze Broederliefde nog steeds graag op het programma hebben. "Het comité heeft aangegeven dat ze de optredens van Broederliefde niet in de weg staan."

Volgens de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Zwolle heeft de rapgroep een goed verhaal te vertellen, zoals dat je een stommiteit kunt begaan en tot andere inzichten kunt komen. "Juist bij een jongere doelgroep is dat verhaal belangrijk. We vinden het nog steeds waardevol dat ze bij ons komen optreden en onderzoeken samen met andere festivals hoe we dat gaan doen.”

De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat blijven gewoon ambassadeur. "Er komt geen derde groep meer bij", laat het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten.

Broederliefde poserend voor het ambassadeurschap, dat ze nu is afgenomen Nationaal Comité 4 en 5 mei

STER reclame