Joshua Browder
Aangepast

De chatbot van Joshua (20) helpt vluchtelingen met hun asielaanvraag

Hij heeft tienduizenden mensen met een 'robotadvocaat' van onterechte parkeerboetes afgeholpen, daklozen aan een huis geholpen, en nu zorgt hij ervoor dat vluchtelingen makkelijker asiel kunnen aanvragen - en hij is nog maar 20 jaar: Joshua Browder.

Joshua heeft een chatbot ontwikkeld waarmee vluchtelingen hulp krijgen bij hun asielaanvraag in Amerika, Canada en Groot-Brittannië. De chatbot maakt gebruik van Facebook Messenger. Voor Amerika en Canada krijg je zo hulp bij het invullen van de papieren; in Groot-Brittannië moet je het in persoon doen, dus dan word je op weg geholpen met een formulier om dat te regelen.

De chatbot is net een dag online. We spreken Joshua als hij in de taxi zit, onderweg van een tv-interview naar een andere afspraak. "De chat werd net overspoeld door bezoekers. Dat zijn natuurlijk mensen die het willen uitproberen, maar er zaten ook echte hulpverzoeken in."

Mijn oma was zelf ook vluchteling, toen ze uit Oostenrijk vluchtte voor de Holocaust.

Joshua Browder

Op dit moment is Joshua's leven "really really stressful". Want hij studeert ook nog: economie en informatica aan Stanford University in Californië. Al staat zijn studie even op een zijspoor. "Nee, de universiteit matst me niet, ik moet gewoon alles op tijd af hebben. Maar mijn medestudenten zijn heel behulpzaam. Ik laat ook alles aan ze zien, en ik krijg heel veel advies."

"Ik doe dit omdat het zo belangrijk is dat vluchtelingen hulp krijgen. En omdat mijn oma zelf ook vluchteling was, toen ze uit Oostenrijk vluchtte in de Tweede Wereldoorlog."

Facebook Messenger chatbot voor vluchtelingen

Joshua werd geboren in Londen, maar vertrok voor zijn studie naar Amerika. Programmeren heeft hij zichzelf aangeleerd, dat doet hij al sinds z'n twaalfde. Maar hij is dus voornamelijk bezig met het ontwikkelen van producten die het leven voor anderen makkelijker maken.

Aan deze chatbot werkt hij al meer dan een jaar, omdat er zoveel juridische haken en ogen aan zaten. Hij kreeg hulp van advocaten, met wie hij eerder aan zijn DoNotPay-chatbot werkte. "Die zeiden toen al dat ik dit ook kon inzetten voor echt humanitaire zaken", zegt Joshua. "Daarna maakte ik een programmaatje waarmee daklozen in Groot-Brittannië een woning kunnen aanvragen. En nu heb ik hem omgezet voor vluchtelingen."

Mensen in de nonprofit-sector hebben vaak niet de technische vaardigheden die hiervoor nodig zijn.

Joshua Browder

De bot stelt een reeks vragen, om erachter te komen welke formulieren nodig zijn en of een vluchteling aanspraak kan maken op asiel. Vluchtelingen kunnen natuurlijk ook bij diverse organisaties terecht. "Maar het probleem is vaak dat de formulieren zo ingewikkeld zijn", zegt Joshua. "Daar snapt niemand wat van. Daarom was het belangrijk om 'normaal' Engels te gebruiken."

Chatbot voo vluchtelingen

Vluchtelingenorganisaties verwelkomen het initiatief, zegt Joshua. "Ik werkte hiervoor ook in de nonprofit-sector. Maar de mensen die daar werken, hebben doorgaans niet de technische vaardigheden die hiervoor nodig zijn." Zijn chatbot is dus de ideale combinatie? Ik hoop dat ik dat kan waarmaken."

Nederlandse versie

Hij werkt op dit moment ook aan een versie voor Nederland, Duitsland en Zweden. "Die komen er snel aan. Die landen staan open voor vluchtelingen. Je hoort weleens andere verhalen, maar de wet beschermt vluchtelingen daar." Ook is hij bezig met een Arabische versie van de chatbot.

Joshua Browder

Hij werkt ook aan nieuwe projecten, die te maken hebben met pensioenen, echtscheiding en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. "Ik maak applicaties zodat mensen veel dingen zelf kunnen regelen, in plaats van daar advocaten honderden dollars voor te moeten betalen", zegt Joshua.

"Ik wist nooit wat ik wilde worden, ik was alleen bezig met programmeren. Maar ik had nooit durven dromen dat dat zo succesvol zou worden."

Deel artikel: