KU Leuven krijgt centraal meldpunt seksuele intimidatie
Aangepast

Meldpunt seksuele intimidatie op Universiteit van Leuven

Die vervelende hand op je billen of een vunzige opmerking die je niet lekker zit. Misschien laat je het meestal gaan, maar niet als het aan de universiteit van Leuven ligt. Daar is het vanaf nu heel makkelijk om melding te maken van seksuele intimidatie, met een makkelijk telefoonnummer bij één centraal meldpunt.

"We willen mensen de kans geven om zich te melden, zowel slachtoffers als daders", zegt rector Rik Torfs van de KU Leuven in België. Volgens de rector doen jaarlijks zo'n 25 studenten melding van seksuele intimidatie. "Maar we denken dat niet iedereen zich meldt."

Volgens Torfs gaat het niet altijd over iets heftigs als een verkrachting. Een seksueel getinte opmerking kan al verkeerd vallen. "Niet elk probleem is levensgroot. En soms beseffen daders niet eens dat ze het doen. We willen hierover praten."

We willen mensen hier niet zelf mee laten worstelen.

Rik Torfs, KU Leuven

Als een student of medewerker een vraag of klacht heeft, dan belt hij of zij het nummer. Ze worden gelijk te woord gestaan door een vertrouwenspersoon. Over een klacht kan gepraat worden met de dader, maar het kan ook leiden tot een formele klacht, of zelfs een aangifte. "We willen mensen hier niet zelf mee laten worstelen."

Hoe zit dat hier?

In Nederland kan je intimidatie ook melden, maar wel iets minder makkelijk dan in Leuven. Een centraal meldpunt kennen we in Nederland amper, maar universiteiten hebben wel allemaal vertrouwenspersonen voor seksuele intimidatie.

Die vertrouwenspersonen zijn allemaal redelijk makkelijk te bereiken. Zo staat het 06-nummer van de vertrouwenspersonen van de Erasmus Universiteit Rotterdam op de website. "Een melding komt anoniem bij ons binnen", legt vertrouwenspersoon Martin Blok uit.

De vertrouwenspersoon bepaalt dan of hij als bemiddelaar optreedt, of er een formele klacht moet worden gedaan bij een speciale commissie Seksuele Intimidatie, Agressie en Geweld van de EUR, of dat misschien zelfs de politie erbij moet komen.

De vertrouwenspersoon is volledig onafhankelijk.

Marijke Dam, vertrouwenspersoon Rijksuniversiteit Groningen

De meeste vertrouwenspersonen doen dit werk naast hun baan als beleidsmedewerker, decaan, arts of psycholoog. Alleen de universiteit van Maastricht en de Rijksuniversiteit Groningen hebben een voltijds vertrouwenspersoon. Bij de RUG is dat Marijke Dam. "Ik mag het niet combineren met een andere functie. Op deze manier ben ik volledig onafhankelijk," vertelt ze.

Alleen de Vrije Universiteit Amsterdam heeft net als Leuven een meldpunt, maar niet alleen voor seksuele intimidatie. Ook voor andere vormen van lastigvallen. Achter het meldpunt zitten twee studentdecanen, een man en een vrouw.

Seksuele intimidatie kan al een seksueel getinte opmerking zijn

Te ingewikkeld

Voor het meldpunt er was, ging het op de KU Leuven net zoals in Nederland, vertelt Torfs. "Er waren verschillende mensen waar je terechtkon, er was een netwerk van vertrouwenspersonen, maar het was te ingewikkeld."

"Het was niet helder en er was een gebrek aan eenvoud." En er was dus niet één persoon die altijd bij de telefoon zit. "We wilden alle angst om een melding te doen weghalen. Daarom is er nu één meldpunt."

Deel artikel: